Kezdőlap » Betegségek » Hogyan megy végbe a fogzás?

Hogyan megy végbe a fogzás?

A fogzás nagy általánosságban négy hónapos kortól kettő és fél három éves korig tart. A gyerekek egy része meg sem érzi ennek a folyamatnak a lefolyását, ám a többség nem ilyen szerencsés kellemetlen fájdalmak kísérik a fogzást.
A fogzás a fogak előbújása és az azt megelőző időszak. A fogzás kezdete nagyon változó van olyan baba, akinél már 3 hónapos korban jelentkezik az első tejfogacska, de van akinél csak 10 hónaposan, összesen normális esetben 20 tejfog nő ki.
A fogzás tünetei sajnos olykor nagyon kellemetlenek, az addig kiegyensúlyozott, vidám csecsemő nyűgössé, síróssá válik. Étvágytalanság is kísérheti és állandó nyáladzás, a fogíny megduzzadása. A legkellemetlenebb tünetek szinte mindig éjszaka jelentkeznek, ilyenkor fokozottan erőssé válhat a fájdalom. Van hogy többször is felébred a fájdalomra és sír. A széklet is megváltozhat ilyenkor, enyhe hasmenésszerűvé válhat. Kísérheti a jelenséget hőemelkedés, azonban nem szabad a magas lázat a fogzásnak tulajdonítani az valamilyen fertőzésre utalhat.
Vannak a patikákban kapható szerek, melyek enyhítik, csillapítják a fájdalmat. A legjobb erre a fájdalomcsillapító gél, mellyel be kell dörgölni a csecsemő fogínét. Kis mennyiségben alkalmazandó, miatt lidocaint tartalmaznak. Ha a kicsi nagyon nyűgös egy-egy esetben adható fájdalomcsillapító szirup is. A baba boltokban kapható rágókák is csillapítanak a kellemetlen tüneteken a legjobb a lehűthető fajták, jó ha van kettő, mert így mindig tudjuk cserélni és a másikat addig tudjuk hűteni. Ha a fogacskák előbújtak figyelmet kell szentelni a tisztításra is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük