Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan maradjunk egészségesek, ha körülöttünk támadnak a kórokozók?

Hogyan maradjunk egészségesek, ha körülöttünk támadnak a kórokozók?

Fontos tudniuk az embereknek, hogy hogyan viselkedjenek, ha köhögniük, tüsszögniük kell. Mindig félre kell fordulni a többi embertől, és nem szabad szabadjára engedni a kiáramló, kórokozókkal teli nyálcseppeket. Mindig legyen kéznél zsebkendő, de ha nincs, akkor a könyök homorú oldalát kell az arcunk elé tartani. Akinek közvetlenül a nyálkahártyájára (orr, száj, szem) kerül a vírus vagy a baktérium, az nagy valószínűséggel megbetegszik. Fontos a zsebkendő használata, mert aki a kezébe tüsszent, az tárgyakon vagy kézfogás útján adja tovább a kórokozókat.
Ha papír zsebkendőt használunk, akkor tudnunk kell, hogy annak egy használat után már a szemetesben a helye. A használt papír zsebkendőnél nagyobb koncentrációban aligha létezik kórokozó. Jó, ha mindenki tudja, hogy a megfertőződés valószínűsége függ a vírusok számától is.
Köhögési vagy tüsszögési roham esetén illő elhagyni az adott helyiséget. Ez az alapos orrtisztogatásra is érvényes. Köhögési roham esetén segíthet egy pohár víz vagy pár szem cukorka. Tüsszentést viszont soha ne tartsunk vissza, mert vele védekezik a szervezet: kitessékeli az idegen anyagokat és kórokozókat a légutakból. Visszatartva az arc melléküregeibe préselődne, gyulladást idézhetne elő.
A férfiak hagyományos üdvözlése felfüggeszthető az influenzás időkben. Ha nem is tüsszentenek a kezükbe, önkéntelenül az arcukhoz, szemükhöz, orrukhoz nyúlnak, és a nyálkahártyáról a kezükre kerülnek a kórokozók.
Ajánlatos minden tüsszentés vagy orrfújás után kezet mosni, nehogy a vírusok sokaságát ragasszuk olyan tárgyakra, melyeket mindennap megérintünk: kilincs, korlát, tömegközlekedési fogódzkodó. A nátha főszezonjában fontos, hogy az egészségesek is gyakran mossanak kezet, nehogy megfertőződjenek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A stressz gyengíti az immunrendszert

Napjainkban a stresszhelyzetek szinte mindenki életében gyakran előfordulnak. A gyerekek, és a fiatalok sem számítanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük