Kezdőlap » Sport » Hogyan makettezünk?

Hogyan makettezünk?

Mint tudjuk sok embernek van hobbija. Én most a makettezést akarom veletek megosztani. Ugye a makettek között is elég sok fajta van. Motorok, hajók, autók, utas szállító repülők, katonai repülők, meg még sorolhatnám tovább. Aki ebbe egyszer beleszeret biztos vagyok benne, hogy nem tudja abba hagyni. Elég türelmesnek kell lennie annak az embernek aki ebbe belekezd, mert sok apró darabkából állíthatók össze. Az se mindegy melyik cégnek a makettjét veszi meg, abból is több féle van. Vannak olcsóbb, és drágább makettek, úgyhogy nem egy olcsó mulatság. Belekezdhet fiatal, középkorú, idősebb ember, teljesen mindegy, milyen korosztály.

Először is el kell döntenie, hogy milyen makettal akar foglalkozni. Ha nagyon komolyan indul neki, meg kell vennie hozzá minden segéd anyagot.Ebbe beletartozik az olló, csipesz, reszelő, ragasztó, festék. Lehet kapni külön ilyen készletet is, festék készletet is, ha nagyon bele akar mélyedni, még külön festékszóró pisztoly is van ehhez a hobbihoz. Aztán jöhet a méret kiválasztása, hogy mekkorába szeretné elkészíteni. Ha ez mind meg van, meg lehet venni, és neki állni összerakni. Na és itt kezdődik a türelem játék. Először is ha kinyitjuk a dobozt, láthatjuk, hogy keretbe vannak benne az alkatrészek, az útmutató a makett összerakásához, és a felhasználható matricák. Így most már neki állhatunk a makettnek. Először is óvatosan kivesszük a keretet, és ollóval, le vagdossuk róla az alkatrészeket.

Mikor ezzel megvagyunk óvatosan a reszelővel megreszeljük azt a részt, ahol az ollóval levágtuk, azaz le sorjázzuk. Ezek után lehet az útmutató után össze ragasztani, de nagyon figyeljünk mi hova való, mert lehet benne egyforma darab, de nem mindegy mit hova ragasztunk. A ragasztóval is vigyázni kell, mert nem jó ha sokat rakunk, de az se ha keveset. Legjobb ha olyan ragasztót használunk hozzá aminek tűszerű a vége, mert az nem folyik szerte széjjel.Türelmesen várjuk meg, hogy a ragasztó megszáradjon, nehogy később leessen a felragasztott alkatrész. Ha teljesen megszáradt a ragasztás lehet neki állni a festésének, de óvatosan, kis ecsettel, vagy ha valakinek telik rá szórópisztollyal. Amikor a festés megszáradt, de ne legyünk türelmetlenek, hagyjunk neki időt teljesen megszáradni, jöhet a matricázás. A legegyszerűbb ha kiválasztjuk azt a matricát amit fel akarunk ragasztani. Ha meg van akkor egy kis edénybe tegyünk langyos vizet, ettől könnyebben elválik a matrica, és óvatosan csipesszel megfogva rakjuk a makettre, puha ronggyal igazítsuk el, és hagyjuk megszáradni.Így kész a makettünk, de esetleg még ha akarjuk, óvatosan lelehet lakkozni is.Persze lehet kapni motoros makettet is az már inkább komolyabb hobbi.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük