Kezdőlap » Művészet » Hogyan lett népszerű a Stand-up comedy?

Hogyan lett népszerű a Stand-up comedy?

A Stand-up comedy egy olyan szórakoztató műfaj melyben a humorista egyedül, kellékek nélkül igyekszik szórakoztatni a közönséget.
Eredete a városokban, varietékben, cirkuszokban fellépő viccmesélő bohócokhoz vezethető vissza. De igazán a 19. század vége felé kezdett el fellendülni a műfaj az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. Több humorista és író állt elő monológokkal. Közülük Mark Twain igen kedvelt és elismert volt ebben az időben. A műfaj virágzását a rádió megjelenése jelentette. Ekkor vált híressé a varieték világából érkező Bob Hope, Fred Allen és a Frank Fay. Miután a varieték megszűntek a Stand-up comedy már az éjszakai bárokban, klubokban is megjelent. Idővel a poéntárba kerültek a faji kérdések és a szexualitás is. A 60-as években már fekete humorista is színpadra lépett vegyes közönség előtt és megjelent az első női előadó is, Phyllis Diller. Későbbiekben már nagy színháztermeket is megtöltöttek az újabb humoristák.
A műfaj újabb nagy lépése az volt, amikor az 1980-as években már a televízióban is bemutathatták tudásukat a Stand-up comedy képviselői. Erre a Saturday Night Live című showban volt lehetőségük. Innen vált ismertté majd híressé többet között Robin Williams és Eddie Murphy is. 10 évvel később pedig már majdnem minden amerikai városban volt egy comedy club. A műfaj gyors terjedésével egyre több előadó lépett színpadra. Természetesen ez magával hozta, hogy olyan is igyekezett népszerűséget szerezni, akinek talán nem is ment olyan jól a nevettetés. A tehetségesek hamar megtalálták helyüket és nagy közönségnek örvendhettek, míg a gyengébbek csak nehézségek árán szereztek rajongókat, és mint ahogy ez minden műfajban lenni szokott, lemorzsolódtak. Ezekben az időkben jött létre a Comedy Central is mely egy olyan alternatív csatorna, amely a személyes sértettségekre épült.
Az internet megjelenése a lehetőségek végtelen tárházát jelentette a humoristáknak a 2000-es években. A Stand-up Comedy ezekben az időkben köszöntött be hazánkba is, ahol azelőtt csak Hofi Géza művelt hasonlókat, sikerrel! Fábry Sándorra a 90-es évek elején figyeltek fel. Először a Rádiókabaréban volt hallható majd Színházakban lépett fel magán számaival. 1998-ban pedig útjára indult saját TV sorozata Esti Showder Fábry Sándorral címen. Műsorában több fiatal humoristának is esélyt adott megmutatni tehetségét. 2003 végén megnyitotta kapuit a budapesti Godot Kávéház amely kiváló fellépési helyet kínált a Stand-up comedy képviselőinek. Később pedig egy egész comedy hálózat indult országszerte Dumaszínház néven. Mostanra pedig 20 állandó és számos vendégfellépő várja az érdeklődőket élőben valamint a TV képernyői elé az egyik legismertebb kereskedelmi csatornán futó Showder Klubb című műsor. Itt látható többek között Kiss Ádám, Kovács András Péter és Hadházi László is. A műsor kedvelői nyilván már mind megtalálták kedvencüket és hétről hétre kellemesen szórakoznak!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miről szól a Feed – Etetés című könyv?

Manapság már minden cuki, a vámpírok aranyosak, dögösek, a vérfarkasok fél pucéran mászkálnak a filmekben, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük