Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan lett a nyúl a húsvét szimbóluma?

Hogyan lett a nyúl a húsvét szimbóluma?

Amikor apró csemeténk megkérdezi tőlünk, miért a nyuszi hozza a tojásokat, bizony gyakran tanácstalanul tekintünk rá, hiszen tudjuk, hogy a nyúl nem tyúkféle, akkor meg hogyan tojik tojást? A legegyszerűbb válaszok között leginkább az szerepel”mert aranyos, és bolyhos”. Viszont ezzel nem mondtuk meg, miért és hogyan kapcsolódik a nyúl a húsvét ünnepéhez.

A régmúltban sok nép kötötte a nyulat valamihez, vagy valakihez. A görögöknél Aphrodité istennő egyik kedvenc állata volt, és emellett a termékenység szimbóluma volt a meddő asszonyok körében, hiszen a nyúl köztudottan igen termékeny kis jószág. Kínában a hosszú életet jelképezi, és a feminin energiák révén szintén a termékenység egyik szimbóluma. Ugyan így Egyiptomban, Indiában, vagy a régi keltáknál, Föníciában, Japánban, Peruban.
Bizonyos kultúrákban a nyúl az elme, a szellem frissességét, a nők termékenységét jelentette, a nyúl húsát fogyasztva elkerülték az álmatlanságot. És bár a középkorban sok negatív hiedelem látott napvilágot, mint például hogy a nyúl gyáva, elszalad az ember szerencséje, fekete nyulat látni balszerencse, ezek a babonák nem sokáig maradtak fent. A nyúl inkább a fürgeségével az időt jelképezi, a gyors és sikeres szaporulatot a háziállatok körében, a terményföldekben, az asszonyok áldásos állapotát, lassan a gazdagság egyik főbb szimbólumává vált.
A tojás az új élet sarjadásának a jelképe, sok teremtésmítosz is kapcsolódik a tojáshoz, az „őstojásból” megszületett világ mondáiban.
De az égen is feltűnik a tojás, a nap aranytojás, a hold ezüsttojás, illetve a tavasszal kapcsolható össze, mint a természet újjáéledése, feltámadása. Ez okból gyakran Krisztussal is összefonódik, illetve az ünnep első napját épp ennek alapján számítják.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készülnek az amerikaiak a karácsonyra?

A karácsony ünnepének a világ minden pontján élő ember számára ugyanaz az üzenete, mindenki a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük