Kezdőlap » Álláskeresés » Hogyan lesz depresszió az álláskeresésből?

Hogyan lesz depresszió az álláskeresésből?

Sokan nem is gondolják, milyen gyakori helyzetről van szó, sőt akkor sem veszik észre, mikor már beleestek ők maguk vagy egy családtagjuk, barátjuk. Csak az tűnik fel, hogy az álláskereső egy idő után lehangolt lesz, nem tartja a korábbi napirendjét, egyre kevesebb életrajzot küld el, aztán álláskeresőből észrevétlenül munkanélküli lesz.
Ilyenkor a munkanélküli kerüli a kapcsolatot is az ismerősökkel, családtagokkal, mert igaz, hogy együttérzésből, és segítő szándékból, de mindenki arra kíváncsi, van-e már valami valami, merre próbálkozott, és így tovább. Ez persze nem segít, így az ember csak még inkább kerüli a kapcsolatokat, hogy ne kelljen állandóan kudarcokról beszámolnia. Nyomorult érzés, ha senkinek sem kell a munkánk, bármilyen minimálisra csökkentjük az elvárásainkat, igényeinket.
Sokkal jobb ötlet lenne ilyenkor kötetlen, az álláskeresés témáját teljesen kihagyó programokat szervezni. Figyeljünk oda a depresszió, letörtség jeleire is saját magunkon és a szeretteinken: ha nem mosolyognak, lelassulnak, egyre kevesebb tennivalóval töltik ki a napot, hajlamosak maguk elé vagy a tévére meredni órákig, napközben is pizsamában mászkálnak, elhanyagolják a tisztálkodást, akkor el kell gondolkodni rajta, hogyan lehetne segíteni.
Hosszú távon persze az oldaná meg a gondot, ha a munkanélküli állást találna és újra érezné a munkája és a személye megbecsülését. Amíg ez meg nem történik, addig is próbáljuk olyan feladatokkal ellátni, amik fix napirendi pontot jelentenek, érdemes például bátorítani, hogy önkéntesként segítsen valahol naponta 1-2 órát, legjobb, ha a szakmájához passzoló témakörben, esetleg a helyi állatmenhelyen vállaljon kutyasétáltatást, állatgondozást, és így tovább. Ez arra is jó, hogy az önéletrajzban keletkezett lyukat betömjük vele: be lehet írni, hogy adott időszakban szociális segítő munkát láttunk el vagy fiatalok mentorálásval foglalkoztunk, esetleg korrepetáló órákat adtunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

7 tipp, hogyan vészeljük át a munkanélküliséget

Habár a munkanélküliség nem túl könnyű eset, hiszen az anyagi terhek miatt könnyedén pszichésen is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük