Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan lehetünk a betegségünk orvosai?

Hogyan lehetünk a betegségünk orvosai?

Egyre inkább visszafordulunk nagyapáink, és nagyanyáink természetes gyógymódjaihoz. Gyógyhatású növényekből készült forrázatokat, tinktúrákat, kenőcsöket, használunk. A házi szerek a természet ajándékai, növények vagy gyógyfüvek. Hosszú – hosszú évszázadokon keresztül csak ezek szolgáltattak gyógyulást, mindenféle nyavalyától való könnyű szabadulást. Ezeket a gyógyhatású növényeket mi magunk is begyűjthetjük, száríthatjuk, és különböző formában (teaként, tinktúraként, kenőcsként) felhasználhatjuk, gyógyíthatjuk magunkat, családtagjainkat.

Azonban korántsem mindegy, hogy mikor és honnan szerezzük be ezeket. Legkönnyebb módszer a biopiacon, gyógynövényboltban megvásárolni, és megfelelő módon elkészíteni. Lehet kertben, teraszon (cserépben) termeszteni, de aki időt szán rá erdőn – mezőn leszedheti. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy a növényt ( virágát, szárát, levelét) lehetőleg természetes állapotában, vegyszerektől vagy más, emberi eredetű szennyeződésektől mentes helyekről szedjük. Soha ne gyűjtsünk gyógynövényt mezőgazdasági területről, közvetlenül autóutak széléről, ahol vegyi anyagok – permetlé, műtrágya, kipufogógáz, égéstermékek kerülhetnek rá. Ügyeljünk továbbá arra is hogy ne taroljuk le azokat a helyeket, ahol a növények ritkán fordulnak elő, kerüljük a fejletleneket és satnyákat..

Az így beszerzett anyagokat tüllzacskókba tegyük – de megfelel régi, kidobott szálhúzódásos harisnya is – és száraz hűvös helyen (padláson) szárítsuk meg. A száradás nyár végére – ősz elejére befejeződik, a megfázásos időszakban már tudjuk használni. Ha a gyógyszertár zárva van, vagy nem tudunk azonnal beszerezni tablettát, mindig kéznél lesz az általunk begyűjtött hatásos szárított gyógynövény.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Müzli: a bolti keveréket, vagy a házi készítésűt válasszuk?

Egyszerűbbnek tűnik a müzlikeverék összeállítása helyett egyszerűen levenni a kész müzlit tartalmazó zacskót a szupermarketek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük