Kezdőlap » Étel » Hogyan lehet tejkaramellát készíteni?

Hogyan lehet tejkaramellát készíteni?

A tejkaramella egyik azon édességek közül, melyek a gyerekkorunkat idézik. Ezt a finomságot mi magunk is el tudjuk otthon készíteni, habár nem lesz túl könnyű, de aki bevállalósabb, az nyugodtan nekiláthat, és akár ajándékba is adhatja a finomságot karácsonyra.
Először tegyünk egy lábasba 2,5 deciliter tejszínt, 10 dekagramm vajat, és egy kis kávéskanál sót, majd ezt az egészet forraljuk össze, és vegyük le a gáztűzhelyről. Ezután vegyünk elő egy olyan edényt, aminek kissé vastagabb a fala, és tegyünk bele 30 dekagramm cukrot, és 5 dekagramm mézet, valamint fél deciliter vizet. Ezt az egészet közepes lángon kezdjük melegíteni, és várjuk meg míg az egész összeolvad, és elkezd karamellizálódni. Addig kell melegíteni, amíg sötét karamell színt nem kap, és el nem kezd habzani. Ha ez megtörtént, csak akkor kell lehúzni a gázról, és nagyon lassan csurgassuk bele a tejszínt, és közben folyamatosan kavargassuk. Ha összeöntöttük az egészet, ismét tegyük vissza a gázra, és körülbelül negyed óráig főzzük a cukros szirupot, folyamatos keverés közben.
Hogyha a fakanalat, amivel kevertünk, 15 perc után kiemeljük az edényből, és látjuk hogy a karamell elkezd rajta dermedni, akkor meg is kaptuk a jelet, hogy elkészültünk vele. Már nincs is sok dolgunk hátra, tegyük a karamellt egy körülbelül 20X20 centiméteres sütőpapírral kibélelt, magasabb falú tepsibe, vagy tálcára, és tegyük félre éjszakára. Nem kell befedni, de ne tegyük hűtőbe, vagy fagyasztóba sem, nincs rá szükség. Másnapra puha, de könnyen darabolható állagú karamell lesz belőle, így daraboljuk fel őket néhány centis darabokra, és csomagoljuk celofánpapírba.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük