Kezdőlap » Karrier » Hogyan lehet növelni egy gyermek motivációját?

Hogyan lehet növelni egy gyermek motivációját?

A tanulási motiváció a tapasztalaton keresztül alakuló kompetenciaelsajátítás. Befolyásolja a szülők és a tanárok elvárása, közvetlen felszólítása, szocializációja. A gyerekek tanulási irányba való fejlődését otthoni környezetük alakítja. Az a gyerek, aki a kompetenciáját támogató környezetben nő fel, jobban elfogadja a kockázatot a tanulásban. A motiváció alakulásában nagyon fontos a szülők szerepe, hogy megfelelő nevelési légkört alakítsanak ki az iskolai követelmények teljesítéséhez.
Iskolába kerülve a gyerek véleményt formál az iskolai sikerekről és a kudarcokról, és, hogy minek tulajdonítja azokat, annak fontos következményei lesznek arra nézve, hogy vonzódni fog-e a tanuláshoz.
A tanárnak a szocializáció aktív közvetítőjének szükséges tekinteni magát a diákok motivációjának serkentése érdekében. Fontos tényező az osztálylégkör is. Ha a diák gondoskodó, támogató helynek tekinti az osztályt, nagyobb eséllyel vesz részt a tanulásban, mint egy elutasító légkörben. Az esetleges negatív csoportlégkör kedvezőbbé tehető, ha párokban vagy kisebb csoportokban végezendő feladatokat iktat a pedagógus a tanmenetbe. Előfordulhat, hogy ez a módszer nehezen indul, de, ahogy a diákok megszokják, hogy a társaik segítségére is szükségük van egy-egy feladat megoldásához, megtanulnak közösen dolgozni, és az együtt átélt sikerélmények miatt jobb lesz a kapcsolatuk is.
Fontos elem még a gyermek motivációjának fejlesztésében a humor, ami emellett élénkíti a figyelmet, csökkenti a feszültséget, és közvetlenebbé teszi a tanárt a diákok szemében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ki a jó tanár?

Elkezdődött az újabb tanév, és a tömegközlekedési eszközökön már lehet hallani, hogy „milyen hülye ez, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük