Kezdőlap » Ház karbantartás » Hogyan lehet minimalizálni a háztartási hulladékot?

Hogyan lehet minimalizálni a háztartási hulladékot?

A hulladékon spórolni több szempontból is érdemes: óvjuk a környezetünket, lenézett, de valójában értékes anyagokat tudunk felhasználni, és nem utolsó sorban esetleg ritkábban kell a ház elé cibálni a megtelt kukát.

Nézzük sorban:
A papírhulladék sorsa a legegyszerűbb: a szebb darabk újrafelhasználhatók csomagolópapírként, a fehérekből lehet papírmasét, merített papírt barkácsolni (akár esküvői meghívóvá is átalakulhat), de a legnyilvánvalóbb felhasználása természetesen a kályhában, gyújtósként. Ha semmi ilyesmire nem akarja valaki felhasználni, akkor is gyűjthető szelektíven, ami után vagy a gyűjtőszigethez kell elszállítani, vagy a gyűjtőpontokra.
Az üveghulladék (persze, ha nem törött) is nagyon jól hasznosítható. Egész biztos nem dobja ki a palackokat az, aki paradicsomlevet, szörpöket akar eltenni a nyáron, de az évtizedek alatt felgyűlő sörösüvegek akkor is jól jönnek, ha az ember kerti kemencét akar építeni, az apróra tört üvegréteg ugyanis egyfajta szigetelőként funkcionál a kemence talapzatában.
Fémhulladékból viszonylag kevés jön össze egy átlag háztartásban, a leggyakoribb valószínűleg a különböző méretű konzervdoboz. Ezeknek nagyon sok kreatív felhasználása van a ceruzatartótól a romantikus hangulatú mécsessorig.

A műanyaggal sajnos ritkán lehet mit kezdeni, a legjobb, ha ezeket a gyűjtőszigetekre visszük. A szerves hulladék legjobb helye pedig a komposzton van, ha a háziállatoknak már nem lehet adni. (Amit nem eszik meg a kutya vagy a macska, azt még adhatjuk a tyúkoknak például, már persze, ha vannak.) A komposzt pedig nagyon jól jön a konyhakertben, de még a balkonnövények számára is. Persze nem mindenhol kivitelezhető a komposzt készítése, de még egy városi panelban is könnyen leszorítható a hulladék mennyisége egy kis optimalizálással.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ház körüli munkálatok

Az otthonunkat használ leginkább, mert ott tartózkodunk a legtöbbet. Ezért állandó szépítésre, karbantartásra, átalakításra szorul …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük