Kezdőlap » Látnivalók » Hogyan lehet javítani Kecskemét ifjúságügyét?

Hogyan lehet javítani Kecskemét ifjúságügyét?

Kecskemét felsőoktatási helyzetének megítélésén sokat javítana, ha a már meglévő, és stabilan működő főiskolai irányok (műszaki -, kertészeti – és tanítóképzés) egy összevont épületben működnének. A már működő szakirányok mellé új képzési formák kerülhetnek, ezen felül egy egységes főiskolai intézmény javítaná a más-más szakon tanuló fiatalok kapcsolatát is. A három főiskolai kar összevonása jó eséllyel a kollégiumi férőhelyek nagyarányú bővítését is jelentené, így e lépés mindenképpen javítaná Kecskemét megítélését a környező városok ifjúságinak körében.

Mivel napjainkban egyre meghatározóbb jelentőséggel bír a munkaerőpiacon a nyelvismeret, Kecskemét összes középiskolájának biztosítania kellene a lehetőséget a diákoknak, hogy alap- és középfokú nyelvvizsgát tehessenek. Jelen körülmények között leginkább speciális nyelviskolák és tanfolyamok elvégzésével juthatnak nyelvvizsgához a diákok, ami jóval bonyolultabb és drágább folyamatot eredményez. Sokan éppen a magas költségek miatt halasztják érettségi utánra a nyelvvizsga megszerezését, értékes pontokat veszítve ezzel a főiskolákra, egyetemekre való jelentkezéskor.

Az óvodába járó gyermekek száma Kecskeméten is évről évre növekszik, ebből adódik, hogy a csoportok létszáma is jelentősen meghaladja a még optimálisnak mondható tizenöt-húsz főt. A problémát új óvodai intézmények építése orvosolhatná. Ez a fejlesztés nemcsak az óvodai csoportok létszámának egységes eloszlását jelentené, hanem a Kecskeméttel szomszédos települések lakosságának szemében is vonzóbbá tenné a város képét.

A kecskeméti fiatalok esetében az alkohol és a különböző parti-drogok fogyasztása viszonylag magas arányt mutat. A D.A.D.A program aktív működése ugyan próbálja visszavetni az ifjúság érdeklődését a kábítószerek és az alkohol iránt, de, mivel a program csupán elméleti előadásokra korlátozódik, az eredményesség részleges. Ha az általános iskolák nyolcadik osztályától bevezetnék a gyakorlati szemléltetést a D.A.D.A programon belül, az lényegesen javítaná az ifjúság könnyelmű hozzáállását a kábítószerekhez és az alkoholhoz. Elég lenne csupán egy látogatás évenként/félévenként különböző rehabilitációs intézményekben, ahol a tanulóknak lehetőségük nyílik személyesen is találkozni olyan emberekkel, akik saját bőrükön tapasztalhatták meg a fent említett problémák hatásait. Bár tény, hogy számos diák számára az elméleti ismertetés is elegendő, tagadhatatlan, hogy a gyakorlatban szerzett tapasztalat maradandóbb emlékként maradna meg a tanulókban.

A Helpi Ifjúsági Iroda munkáját segíthetnék más, hasonló tendencia szerint működő szervezetek, melyek természetesen nyitva tartanák a kapuikat az önkéntes munkára jelentkezők előtt is. Egy ilyen csoport alapvető célja lehetne az Otthon Mozi reklámozása, a közéletbe való visszajuttatása. A moziba járás gyakori elfoglaltság a Kecskeméten élő fiatalok körében, baj viszont, hogy ez az egyébként nagyon is helyes elfoglaltság kizárólag a Malom Plázában működő multiplex mozira redukálódik. Az Otthon Mozi, mint kulturális szórakozóhely egyre inkább megszűnni látszik, sokak számára fel sem merül, mint hasznos időtöltésre alkalmas hely. Nagy volumenű, széles körű népszerűsítésre – ez történhet interneten, szórólapokon, hirdetéseken akár egyszerre is – van szükség, amik jóval nagyobb hatást érnének el, ha a fiatalság az ifjúsági irodák dolgozótól, önkénteseitől, a saját korosztályától értesülne minderről.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük