Kezdőlap » Karrier » Hogyan lehet az iskolán kívül eredményesen tanulni?

Hogyan lehet az iskolán kívül eredményesen tanulni?

Nagyon jó nem-formális tanulási módszer, ha egy csoport tagjai leülnek egy kört alkotva, majd egyenként elmondják, hogy ki miben tehetséges, illetve, hogy kinek van esetleg birtokában olyan tudás, amit nem az iskolában tanult meg, hanem otthon a szüleivel esetleg teljesen egyedül, vagy egy iskolán kívüli programban. Ez a módszer azért nagyon előnyös, mert az egyén önmaga is meglepődhet azon, hogy milyen sok olyan dolog van, amiről nem is hitte volna, hogy a birtokában van, míg végig nem gondolta, és ki nem mondta őket hangosan. Emellett sok érdekes információt szerezhetnek másik beszámolóiból is. Még akár az is előfordulhat, hogy valaki nem hiszi magáról, hogy egy adott dologban (pl.: üvegfestés) tehetséges lenne, míg egy másik valaki a csoportból el nem kezd részletesen beszélni erről a témáról, és az illető, aki eddig nem érzett késztetést a dologra, és kapásból tehetségtelennek tartotta magát, végül mégis megpróbálkozik vele, mert kedvet kap hozzá.

Nem muszáj persze csoportban dolgozni ahhoz, hogy az ember fel tudja ismerni a nem-formális képességeit. Egyedül is könnyen meg tudja oldani. A legegyszerűbb mód erre az, ha készít egy táblázatot, amiben feltűnteti a formális, a nem-formális és az informális készségeit. Lehet, hogy hosszú időbe telik, mire minden rublikát sikerült eredményesen kitöltenie, de szinte biztos, hogy saját maga is meg fog lepődni azon, mennyi tudás van a birtokában, amiről azelőtt nem is tudott, ez a felismerés pedig újabb sikerélménnyel tölti el, és arra buzdítja, hogy minél többet foglalkozzon a saját értékeinek kiderítésével.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fiatal munkavállaló

Diákok tízezrei járnak nyáron dolgozni, valamilyen diákmunka program, vagy iskolaszövetkezet keretein belül. Vannak, akik csak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük