Kezdőlap » Családi élet » Hogyan legyünk jóban a szomszédokkal?

Hogyan legyünk jóban a szomszédokkal?

Hogyan legyünk jóban a szomszédokkal?

Elsősorban is érdemes jóban lenni velük. Azért érdemes, mert jobb kedvű a napunk, ha reggel a liftben találkozva – vagy a kertkapuban átköszönve, mosolygós arcot látunk, mintha morogva dörmög valamit egy félig idegen ember.
A jóban lét módjáról sok mindent hallottam már, ezek közül szedtem össze néhányat, kiegészítve saját tapasztalataimmal.

Beszélgetések

Első, és talán a legfontosabb az előbb említett reggeli köszönés. Ha mosollyal társul, akkor még jobb. A reggeli találkozáskor rendszerint alkalom adódik egyéb apró beszélgetésre is.
– Hogy van a nagymama, mit szól a kislány az iskolához…
Ehhez persze érdemes némileg emlékezni, hogy a szomszédok családjában milyen események zajlanak éppen.
Ennek másik oldala, hogy a saját családunkról, munkánkról érdemes néha információkat adni. Ezek legyenek jól megfontoltak, csak néha indulattal teltek. Nagyjából annyi bizalmat várhatunk el a szomszédoktól, amit magunk is tanúsítunk feléjük.
Érdemes otthon beszélgetni róluk, megosztani az információkat, megerősíteni, hogy milyen neveket hallottunk. Sok erőfeszítés vész kárba egy olyan hibától, amikor eltévesztjük a szomszéd feleségének/férjének nevét.

Kérések

Nehéz téma, mert sokaknak saját belső korlátaik tiltják, hogy bárkitől kölcsön kérjenek valamit. Pedig javítja a bizalmat, ha a kapcsolati szintnek megfelelő kéréssel fordulunk szomszédunkhoz.
Első lépésként segítség kérése a célravezető. Villanykörte cseréje, egy befőttesüveg kinyitása.
Második lépcső az eszközök kölcsönkérése. Létra, sajtreszelő…
Utána jöhet a viráglocsolás nyaralás idején. Ennek első formája lehet, a lépcsőházba kirakott virág, nehezebb kérés – nagyobb bizalom kell hozzá, hogy kulcsot adjunk saját lakásunkhoz.
Alkalom adja, hogy mikor lesz szükségünk egy kis sóra, fűszerre, alufóliára.
Ezeknél a kéréseknél fontos vigyázni rá, hogy ne hozzuk kellemetlen helyzetbe a szomszédot, tehát olyasmit kérjünk, amivel biztosan tudjuk, hogy rendelkezik. Ellenkező esetben – akár indokolt, akár nem – kényelmetlenül fogja magát érezni és kerülni kezd(het) bennünket.
Sikeres kölcsönkérés esetén a barátságosság fokozódik, hiszen a legtöbb embert jó érzéssel tölti el, ha segíthet valakinek.

Invitálás

Szomszédja válogatja, hogy ki-mennyire szeret bemenni mások lakásába, mennyire szívesen enged be valaki mást a sajátjába. Ez lehet tervezett és önálló esemény (főként beköltözés után), vagy lehet spontán, egyszerűen csak a helyzetből adódó. A kettő között lényeges különbség, hogy a tervezett esetben illik megmutatni a lakást – nem feltétlenül minden szobát, és a fürdőszoba vagy W.C. is kivétel lehet. A spontán behívás esetén ilyen illendőség nincs, mégis alkalma van a behívottnak egy kicsit megismerni, hogyan élnek az ott lakók.
Fontos különbség a kettő között, hogy az első alkalommal mindenki be tud jönni a szomszéd családból, míg a második esetben csak a család egy tagja a kivételezett. Ezért, és főként a spontaneitása miatt, leggyakrabban ez fordul elő hamarabb.

Végül még egy dolog: bármely kezdeményezéssel akkor érdemes többször élni, ha valamilyen biztató, a bizalom mélyülésére utaló jel látható. Érdemes figyelni ezeket a jeleket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Papírtakarékosság a gyakorlatban

Manapság szinte minden háztartásban nő a papírfelhasználás, ami természetesen növekvő költségeket okoz a fogyasztók oldalán, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük