Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan legyünk jó szülők?-Mission impossible?

Hogyan legyünk jó szülők?-Mission impossible?

Egy gyermek felnevelése a legnehezebb, ugyanakkor a legcsodálatosabb feladat az életben. A szülő gyermeke által halhatatlanná válik, egyedi, utánozhatatlan, megismételhetetlen nyomot hagy a világban. Lehet, hogy nem lesz abból a gyermekből nobel-díjas tudós, feltaláló vagy éppen miniszterelnök, de önmaga lesz, és mint ilyen, pótolhatatlan kincs. Az élet végtelenkörforgásában, a faj fenntartásában különleges helyet foglal el minden gyermek. Éppen ezért hatalmas felelősség hárul azokra az emberekre, akik arra a gigászi –már-már lehetetlennek tűnő- feladatra vállalkoznak, hogy elindítanak egy apró embert az életben. Ők azok, akik megadják nekik a lehetőséget a tanulásra, a hibázásra, ezek kijavítására és a tapasztalatszerzésre, ugyanakkor mindig ott vannak a háttérben és segítenek, ha megbotlik. Ebben a hatalmas munkában persze rengeteg nevetés, öröm, boldogság jut osztályrészül a szülőknek, de majdnem ugyanennyi könnyel, aggodalommal, bánattal is meg kell küzdeni.

Ráadásul az, hogy jól vizsgáztunk-e szülőként csak ennek a nagyon hosszú útnak a végén derül ki, mikor a gyermekünk felnő. Nem az számít, hogy hány diplomája van, az sem, hogy milyen munkája van, hanem, hogy boldog tud-e lenni az életében. Persze a legtöbb emberben megvan a késztetés, hogy egyre-egyre többet érjen el, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott állapotában boldogtalan. Amennyiben azt látjuk, hogy gyermekünk elégedett, kiegyensúlyozott és képes megbirkózni a felmerülő problémáival, megnyugodhatunk, a vizsga sikeres volt. Jó szülők vagyunk.

Most, hogy a saját bőrömön tapasztalom az eljövendő nemzedék felnevelésének kihívásait, elgondolkodom, vajon én képes leszek-e helytállni, meg tudok-e birkózni ezzel a hatalmas feladattal? És elbizonytalanodom. Lehetek-e olyan jó szülő, mint, amilyen szeretnék lenni? Majd a jövő és a lányom megválaszolja a kérdést, addig pedig Madách Imre szavaival zárom soraimat: „Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál.”

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Heten mint a gonoszok – a baba hetedik hónapja

A hetedik hónap nem olyan eseménydús, mint az előzőek. Sok újat most nem fog mutatni, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük