Kezdőlap » Családi élet » Hogyan legyünk jó szülők, ha gyermekünk tízen nyolc éves lett?

Hogyan legyünk jó szülők, ha gyermekünk tízen nyolc éves lett?

Minden szülő eléri egyszer, hogy gyermeke betöltse a tizen nyolcadik élet évét. Vége a kamaszkornak viszont még nem is igazán felnőttek. Ha egész a család talán kicsit könnyebb, de mi van azokkal, akik egyedül nevelik féltett kincsüket? Hisz az apai szigor is néha kevés. Egyedül álló anyaként sokszor érzi úgy az ember, hogy tehetetlen és hiába küzd, el kell fogadnia a sors kihívásait. Megoldani a problémákat, megfelelő mederbe terelni kapcsolatukat, mert senki nem akarja elveszteni az eddigi szeretetet.

Tisztességesen felnevelte, iskoláztatja vagy munkába segíti, mind-mind az ő feladata. A legnagyobb leckét mégsem a múltban tett segítségek, hanem a jövőtől kapjuk. Elkezdik irányítani saját sorsukat, kinyilvánítják akaratukat, azt gondolják, hogy ők a leg okosabbak, tapasztaltak, mindent tudnak az életről. Előkerül a cigaretta, ital, sok helyen a kábítószer. Na meg a másik nem iránti nagyfokú érdeklődés. A szülő teljesen háttérbe kerül. Ekkor kell a sarkunkra állni, okos megoldást találni, hogy minden módon megtartsuk szeretett gyermekünket. Minél többet beszélgessünk. Hagyjuk, had tombolja, ki dühét aztán engedjük, hogy elmagyarázza miért is szállt szembe velünk. Ne hagyjuk magába zárkózni, mert az lelki válsághoz vezethet.

Éreztessük, hogy figyelünk rá, megfontoljuk akaratát, terveit, és amikor lenyugodott szép lassan magyarázzuk el a mi álláspontunkat. Tudatosítsuk gyermekünkben, mi ott vagyunk. Házas társsal vagy egyedül állóként vele együtt haladunk és oldjuk meg a problémákat. Mutassunk ki szeretetünket, amit viszonozni fog. Hisz a szeretet a legnagyobb ajándék. Utat mutat, terveket sző, értelmet ad minden család számára. Ezzel segíthetjük a legjobban önmagunkat és gyermekünket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük