Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan legyünk hagyományosak húsvétkor?

Hogyan legyünk hagyományosak húsvétkor?

A húsvét a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, ezen kívül szinte minden vallás ünnepei között esik valami ezekre a napokra. A pogányok ezen a napon a termékenységet ünnepelték, a vallástól eltekintve pedig nevezhetjük a tavaszvárás időszakának.
A húsvéti népszokások nagy vallási múltra tekintenek vissza, a mindennapi élet ezeknek a szertartásoknak kisebb jelenetit vette át, és tartotta meg a mai napig.
Az ünnepet hamvazószerdától Húsvétvasárnapig 40 napos böjti időszak előzi meg. Ezekben a napokban naponta egy étkezés volt megengedett, tilos volt jól lakni, és csak kenyeret, sót és vizet szabadott fogyasztani. Az idő múlásával megengedett lett a tejtermék, gyümölcsök majd a hal is.
Az ünnep első napja a húsvétvasárnap. Ezen a napon régen a misére élelmiszerekkel érkeztek a hívők, melyek főként bárányt, kalácsot, tojást és sonkát jelentettek. A szertartás keretein belül aztán ezeket az élelmiszereket a pap megszentelte, amit a családtagok közösen fogyasztottak el az ünnepi ebéd részeként. A mai napig ezek az életek kerülnek húsvét vasárnapján az asztalra. Külön említést érdemel a tojás elfogyasztása, mivel ez a családi összetartás jelképe.
Húsvéthétfő a legemlékezetesebb hagyományt őrzi a mai napig, amit hosszas készülődés előz, meg a piros tojások megfestése. A hagyomány szerint a falu legényei hideg kútvízzel locsolták meg a még pártában lévő leányokat, akik cserébe hímes tojást kínáltak nekik. A víz jelképezte a tisztaságot, a tojás pedig a termékenységet. A mai napig őrizzük ezt a néphagyományt, ahol a vizet általában felváltja a kölni, mellé egy szép vers, a lányok cserébe pedig piros tojáson kívül, édességet, itókát is adhatnak cserébe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készülnek az amerikaiak a karácsonyra?

A karácsony ünnepének a világ minden pontján élő ember számára ugyanaz az üzenete, mindenki a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük