Kezdőlap » Családi élet » Hogyan legyünk gyermekünkkel következetesek?

Hogyan legyünk gyermekünkkel következetesek?

Egy gyermek már csecsemőkorban rájön arra, hogy ha sír, előbb, vagy utóbb anya, vagy apa biztosan felveszi, babusgatja, szeretgeti és ezt nagyon szívesen ki is használja.
Az akarat később egyre erősebb, kisgyermek kortól kezdve feszegeti a határokat- és persze szülei tűrőképességét- meddig mehet el büntetlenül, hogyan alakítsa úgy a dolgokat, hogy a végén mindenképpen ő járjon a legjobban.
Biztosan mindenki látott már boltban játékos polc előtt hisztiző, visongó gyereket „de én akkor is ezt akarom” felkiáltással ordítani. Mellette áll egy kétségbeesett szülő, vérvörös arccal, megszégyenülten és halkan de egyre ingerültebben próbálja csemetéjét csitítani. Sajnos sok esetben a közjáték végkimenetele: a játék a kosárba kerül, az óriási krokodilkönnyek csodák csodájára másodpercek alatt felszívódnak, a pénztárnál pedig csak egy boldog kisgyermeket látunk és persze egy megkönnyebbült szülőt.
Sokan gondolhatják azt, hogy ez velünk soha nem történhet meg, mi biztosan megnevelnénk, de higgyük el, már három- négy éves korban olyan erős akarattal rendelkeznek, hogy azt csak szigorú következetességgel lehet kordában tartani.
Lássunk hát néhány ötletet, amellyel megakadályozhatjuk, hogy szemünk fénye a fejünkre nőjön.
A legfontosabb: Fektessünk le szabályokat. A család minden tagja egy közösség része, melyben szabályok vannak, amit mindenkinek be kell tartania. Sehol nincs az megírva, hogy a házimunka csak az édesanya dolga, az apuka is elbírja hétvégenként a porszívó csövét, a szemetet pedig még egy óvodás is le tudja vinni. Nagyon jó ötlet a feladatok kiosztásánál egy tervet készíteni, amire feljegyezhetjük a teendőket és a felelőseit.
Ne csak a házimunkához kapcsoljunk szabályokat! Egy gyermek fejlődéséhez elengedhetetlen feltétel a rendszeresség. Próbáljunk meg minden nap közel azonos időpontban étkezni- lehetőleg közösen-, legyen meg a játék ideje, a tanulásé és a lefekvésé is.
Ha vásárolni megyünk előtte beszéljük meg velük, hogy választhatnak-e valamit maguknak és ha igen, milyen értékben.
Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor elkerülhetetlen a büntetés. Jelöljönk ki egy olyan helyet a lakásban, ahová leültethetjük egy pár percre elgondolkodni a viselkedésén. Ilyenkor ne engedjük se játszani, se Tv-t nézni! Addig ne hagyjuk felkelni, amíg el nem mondjuk neki a büntetés okát és azt, hogy nagyon szeretjük, de ezt a viselkedést mi nem engedjük meg.
Üres fenyegetőzésekkel nem megyünk semmire. Ha azt mondjuk, hogy „ha nem pakolsz össze, nem veszem meg neked a kisautót”, akkor ehhez tartsuk magunkat, mert a gyerek hamar rájön, hogy anya/apa bármit mond, a végén úgyis ő jön ki belőle a legjobban…

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan legyünk jó szülők, ha gyermekünk tízen nyolc éves lett?

Minden szülő eléri egyszer, hogy gyermeke betöltse a tizen nyolcadik élet évét. Vége a kamaszkornak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük