Kezdőlap » Lakberendezés » Hogyan legyenek összeillő bútoraink?

Hogyan legyenek összeillő bútoraink?

Nem olyan egyszerű dolog manapság valóban összeillő, passzoló bútorzattal berendezni egy lakást. Az ember vásárol egy ágyat, örököl egy kanapét, az előző tulajtól rámaradt a konyhabútor, karácsonyra kap egy ikeás asztalt, és így tovább, ezek pedig már első pillantásra sem passzolnak össze. Különösen nem a régi, ránk maradt, otthonról hozott vagy örökölt bútorok. Kidobni viszont sajnáljuk, mert még olyan jól működik, minden lába stabil, jó anyagból készült, legalábbis gyakran strapabíróbb, mint a mai, újabb darabok.
Egy kis otthoni munkával viszont ezeket is összeillővé varázsolhatjuk. Ha már stílusukban különböznek – és ezen ugye nem tudunk változtatni – akkor tegyük a színükben és anyagukban összeillővé őket.
Válasszuk ki először is a helyiség fő színeit. Ezt elsősorban a padlóhoz és más, fix objektumokhoz illesszük, amiken rövid távon úgysem tudunk változtatni. Ha a padló sötét, a fal világos, akkor a bútoroknak adjunk egy olyan árnyalatot, ami a padló színéhez közel áll, de annál néhány fokkal világosabb (vagy világos padló esetén sötétebb). A bútorok mintázatát pedig egy feltűnően eltérő színnel dobhatjuk fel. Így kerül a barna padló és bútorok közé élénk zöld kiegészítő, vagy lila, rózsaszín a szürke alapszínhez.
Vegyük először a fa bútorokat, illetve a kárpitozott bútorok fa elemeit. Ezeket csiszoljuk le és fessük a kiválasztott színűre. Ha nagy, egybefüggő felületet alkotnak, például ruhásszekrény vagy nappali szekrénysor, akkor feldobhatjuk a választott díszítő színnel. Használjunk geometriai mintákat, az mostanában nagyon divatos, például a polcok kifelé mutató élét fessük lilára, vagy az ajtókra szereljünk régies, fehérre festett és antikolt ajtógombokat.
A kárpitos bútorokat húzzuk újra. Ha a szivacsok, matracok jók, akkor ezt a székek, ágyak esetében magunk is megcsinálhatjuk, a kanapékat pedig vagy szakemberre bízzuk, vagy kis varrógépes ügyességgel huzatot készítünk rájuk a bútorszövetből. A festés költsége bútoronként maximum 5.000 forint, a kárpitozás nagy felületű ágyak, kanapék esetében is kihozható darabonként 10.000-ből, maximum.
Nem feltétlen kell tehát dizájnbútorokat vásárolni milliókért ahhoz, hogy egységes stílusú lakásunk legyen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük