Kezdőlap » Ház karbantartás » Hogyan legyen mindig rend a lakásban?

Hogyan legyen mindig rend a lakásban?

Sokszor előfordul veled, hogy napokig csak takarítasz, úgy érzed sosem végzel a munkával, és mire végzel két napig gyönyörű rend van, utána kezdheted előröl?
Akkor neked is az okos takarításra van szükséged. Ehhez pedig semmi mást nem kell tenni, mint kialakítani egy rendszert. Vannak mindennapos teendők, amit minden nap megcsinálhatunk, vannak rendszeres, gyakori dolgok és alkalmiak. Ha követjük a rendszert, akkor kevés időt kell takarítással egyszerre eltölteni, és több időnk marad másra.

Tároljuk holminkat jól átlátható módon. Nem kell ennek unalmasnak lennie, számtalan méretű, színű, anyagú tárolót lehet kapni, amit otthon ügyesen ki is tudunk dekorálni. Dobjuk ki vagy ajándékozzuk el a régi, megunt, rossz dolgainkat, ne tartogassuk őket évekig, mert örökké harcolni fogunk a rendetlenséggel. Próbáljuk ki az egyet ki-egyet be módszert: addig ne vegyünk újat az adott termékből, míg az előző el nem fogyott. Így minimumra tudjuk csökkenteni a sorakozó flakonokat.

Alakítsunk ki apró szokásokat, amit közösen a család többi tagjával megosztva végezzünk. Beszéljük meg, hogy kinek mi a dolga, és figyeljünk, hogy a sajátunkat elvégezzük. Nem kell ezeknek nagy dolgoknak lenniük. Az is segítség, ha elrakjuk az elmosott edényeket minden reggel, kiöblítjük a piszkos tányért, vagy csak egyszerűen egyenesen a szennyesbe dobjuk a ruhát. Ha mindenki ügyel a dolgaira máris könnyebb a rendet fenntartani.
Szerezzünk be jó minőségű takarító eszközöket. Ezekkel időt és fáradtságot spórolhatunk meg. Univerzális szerekkel pedig a pénztárcánkat is kíméljük, nem is beszélve arról, hogy nem kell tízféle flakonnak helyet találni.
Próbáljunk meg több dolgot csinálni egyszerre. Amíg telefonálunk, például nagyszerűen rendet rakhatunk az íróasztalon, főzés közben, egyből mosogassuk el az előkészítéskor keletkezett piszkos tányért, tisztítsuk ki a cipőt egyből miután levettük, a kedvenc műsorunk közben ki tudjuk vasalni a másnapi ingeket.

Azokban a helységekben, ahol többet járunk, gyakrabban porszívózzunk, mossunk fel, hogy ne hordjuk tovább a koszt a többi helységbe.
Ha nem hagyjuk, hogy elhatalmasodjanak rajtunk a teendők, gyorsan és könnyen elvégezhetjük a háztartási munkák nagy részét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ház körüli munkálatok

Az otthonunkat használ leginkább, mert ott tartózkodunk a legtöbbet. Ezért állandó szépítésre, karbantartásra, átalakításra szorul …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük