Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan legyen a Karácsony igazi ünnep?

Hogyan legyen a Karácsony igazi ünnep?

A nyár vége az ősz eleje általában az iskolakezdés jegyében zajlik és a Karácsony elérhetetlen, elképzelhetetlen messzeségben lévőnek érződik.
Az iskolai költségek, olykor horrorisztikus mértéke után egy újabb kiadás tervezése sokakban fel sem merül, pedig egy kis előre gondolkodással, a december nem a hatalmas elköltött összegekről, a kapkodásról és a nadrágszíj összehúzásáról, a veszekedésről, hanem sokkal békésebb ünnepi felkészülésről és valóban az ünneplésről szólhatna.
Hogyan lehet a Karácsonyt igazi, emlékezetes ünneppé varázsolni, nem pedig idegeskedős vásárlástól, főzéstől kimerült nyűgnek tekinteni?
A legfontosabb, hogy nyár végére, szeptember elejére érdemes kitalálni az ajándékokat, és a menüt.
Felmérni azt mely ismerősnek, rokonnak célszerű vásárolt, és kinek saját készítésű ajándékot adni. Érdemes rászánni az időt a tervezésre, mi kell a saját kezű ajándékhoz, azt hol mennyiért lehet megvenni, mennyi időt vesz igénybe az elkészítés stb. Az ekkor rászánt idő többszörösen térül meg, hiszen ugyanerre december sokkal nehezebb időt fordítni, sokkal nehezebb beszerezni főleg az ünnepi készülődések miatti időhiány kapcsán.
A vásárolt ajándékok esetében korai tervezés esetén van idő internetes webáruházakon keresztül, a legolcsóbbakat kiválasztva megrendelni, és probléma esetén kicserélni. Az ilyen vásárlásoknál akár 15-20 %-kal olcsóbban is meglehet venni egy-egy terméket, mint a decemberi vásárlások esetében. Másik fontos ok, amiért célszerű így vásárolni, hogy az ajándékok költségét 3-4 hónapra szét lehet osztani, ami kevésbé terheli meg a családi kasszát, és akár lehetőséget ad arra, hogy többféle, vagy drágább ajándékok is szóba kerülhessenek.
Az előre tervezés során tehát kevesebb költséggel december elejére minden ajándék beszerezhető, és el lehet kerülni az idegesség, stressz káros hatásait.
A tervezés a menüre is vonatkozik, mi kerüljön az ünnepi asztalra, egyféle, több féle, klasszikus fogások, vagy esetleg újítások.
A hal, húsok, salátának való zöldségek java része előre is megvehető és lefagyasztható, akár konyha készre vágva, aprítva, akárcsak az üdítők, sütemények hozzávalói. A karácsonyi főzés megkezdése előtt így, csak a romlandó hozzávalók beszerzése marad (tejtermékek, gyümölcsök, fűszerek, tojás stb.) ami szintén költségkímélő és jelentős időt lehet megtakarítani.
A tervezés, az előre gondolkodás révén a szülők idegessége jelentősebb kevesebb lesz, ami révén a gyerekek feszültsége is csökken, ami révén pedig nem csak a külsőségek jelzik, hogy ünnepel a család, hanem a belső ráhangolódás és az egymásra figyelés magasabb foka miatt való ünnepet lehet megélni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készülnek az amerikaiak a karácsonyra?

A karácsony ünnepének a világ minden pontján élő ember számára ugyanaz az üzenete, mindenki a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük