Kezdőlap » Karrier » Hogyan legyek jó bolti eladó?

Hogyan legyek jó bolti eladó?

Mindenkinek van már vásárlási tapasztalata, a legtöbben csak vásárlóként, de sokan eladóként is találkoznak a szituációval. Cikkem arról szól, hogyan lehet valaki még jobb eladó, aki a vevőt nem csak kiszolgálja, nem csak eladja a terméket, hanem valóban felejthetetlen vásárlási élményt nyújt, arra ösztönözve ezzel a vásárlót, hogy később többször is betérjen az üzletbe.

A vásárlás egy igény felmerülésével kezdődik. Ezt az igényt az ember maximálisan szeretné kielégíteni, ezért olyan terméket, szolgáltatást keres, amely szükségleteit fedezi, és anyagilag sem megterhelő számára. Léteznek tervezett, és úgynevezett impulzusvásárlások is, az utóbbit leginkább a „beleszerettem”, vagy „szerelem első látásra” jelzőkkel szokták illetni, és legtöbbször olyan dolgokra irányulnak, amelyekre vagy egyáltalán nem, vagy nem ilyen formában volt szüksége a vevőnek, mégis ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy megszerezze a hőn áhított tárgyat.

Az eladó feladata, hogy a vevő igényeihez igazodó, neki legjobban megfelelő dolgot ajánlja és adja el. Alapvető érdeke, hogy minőségi kiszolgálást nyújtson, hiszen az elégedett vásárló, vagy ügyfél máskor is visszatér, még több pénzt hagyva ezzel a kasszában, amin keresztül az eladó munkahelye is biztosítva lesz, sőt, akár előléptetés is várhat rá. A cél elérése érdekében a következőket érdemes figyelembe venni: a betérő vásárlónak illik köszönni. Tudom, ez legtöbbeknek egyértelmű, mégis vannak olyanok, akiket figyelmeztetni kell rá, és azt is hozzá kell tenni, ha esetleg a vásárló „felejt el” köszönni, az nem indok arra, hogy ettől az eladó is eltekintsen. A köszönés után érdeklődhetünk a vásárló célja felől, milyen terméket vagy szolgáltatást szeretne venni, igénybe venni? Ha erről kapunk némi felvilágosítást, akkor már jó úton járunk. A sikeres eladó nem csak terméket, szolgáltatást ad el, hanem egy „életérzést”, így ennek megismerése fontos tényező. A vevőnek természetesen partnernek kell lennie, ha ő bezárkózik, és nem ad információkat, akkor sajnos segíteni sem tud neki az eladó. Tapintatosnak kell lenni, lehet, hogy vevőnk azért vásárolna például egy tányérkészletet, mert a férjével összeveszett, a tányérokat dühében a földhöz csapkodta, és most nincs miből enniük. Erről a tényről valószínűleg nem fogja tájékoztatni az eladót, és ilyenkor nem is szabad erőszakosnak lenni, és mindenáron megtudakolni a szükséglet eredetét.

A tervezett vásárlások esetén sokat tud segíteni egy eladó, ha minél részletesebb információt szerez az igényről, saját célra vásárol-e, ajándékba szánja-e a portékát, és ha igen, akkor ki lesz a megajándékozott, úr vagy hölgy, esetleg gyermek, fiatal házaspár, vagy a kedvenc tanítónéni, aki Pedagógus-napra ajándékot kap. Nem mindenkinek a legdrágább terméket kell eladni, a nyaralóba általában az olcsóbb pohár és porszívó is megfelel, míg nászajándékba drágább holmit szoktak vásárolni. Miközben a tervezett vásárlással összefüggő árukat keressük, nyugodtan ajánlhatunk más termékeket is, amelyeket aztán impulzusvásárlásként fog megvenni ügyfelünk, az ajándék pohárkészlethez csomagolópapírra, a hétvégi ház függönyéhez illő ágytakaróra hívhatjuk fel a figyelmét.
A sikeres eladó bele tud helyezkedni a vevő attitűdjébe, átérzi a problémáját, és nem sajnálja az idejét, energiáját arra, hogy a legjobb megoldást találja rá.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ki a jó tanár?

Elkezdődött az újabb tanév, és a tömegközlekedési eszközökön már lehet hallani, hogy „milyen hülye ez, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük