Kezdőlap » Kert » Hogyan küzdjünk a levéltetvek ellen?

Hogyan küzdjünk a levéltetvek ellen?

A levéltetveknek két fő típusuk van: a nagyon apró, szemmel alig látható zöldek, és a néhány mm-es fehérek (gyapjastetvek, pajzstetvek). A növények nedveit szívogatják, miközben mézharmatot, egy ragadós nedvet választanak ki. A zöld levéltetveknél gyakran a kártevőt nem is vesszük észre, csak a kis ragacsos szálakat és cseppeket, melyek pókhálónak tűnnek. A levelek a túlzott károsítástól gyakran eldeformálódnak. A gyapjastetvek a pajzstetvek közé tartoznak. A pajzstetveknek a nőstényei károsítanak, rászívják magukat a növényre, és annak nedveiből táplálkoznak. Hátukon vastag kérget növesztenek.
A tetvek ellen a védekezést először a tetvek eltávolításával kell megkezdeni. A pajzstetveknél elég lehet az is, ha egy fültisztítóval óvatosan letöröljük, eltávolítjuk őket. A legalaposabb eredményt egy erőteljes lezuhanyzással érhetjük el. Minél több rovart sikerül eltávolítani, annál nagyobb az esély, hogy nem kell később vegyszert alkalmazni. A fertőzött növényeket azonnal távolítsuk el az egészségesek közeléből, nehogy elterjedjenek a kártevők.
Ha úgy tűnik, ez nem segített, akkor jöhetnek a vegyszerek. Ha Actarával belocsoljuk a földjüket, akkor a növények felszívják a vegyszert a zöld részeikbe, és az ebből táplálkozó tetveket megmérgezik. Ez egy viszonylag lassabban ható megoldás, de általában sikeres. A leggyorsabb közvetlenül a levelekre és az ágzugokba, hajlatokba fújt vegyszer, például a Pirimor, de lehet kapni már előre bekevert fújós flakonban lévő szereket is.
Sokan azt állítják, hogy működik a különféle természetes hatóanyagokkal való védekezés, például a virágföldbe dugott banánhéj, fokhagyma. Érdemes megpróbálkozni, mert elképzelhető, hogy a szokatlan szag elriasztja a kártevőket, így azok már eleve meg sem telepednek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan gondoskodjunk a széncinkéről?

A széncinege a legnagyobb az európai cinegék között. Másik leggyakoribb faja a cinegéknek nálunk a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük