Kezdőlap » Családi élet » Hogyan közöljük a gyermekkel, hogy elválnak a szülei ?

Hogyan közöljük a gyermekkel, hogy elválnak a szülei ?

Hogyan is adjuk a gyermek tudtára, hogy a szülei elválnak? Ez a gyermek korától függ és attól, hogy ő mit akar tudni. Ha a gyermek még kicsi, az anya ilyesmit mondhat: “Apuka és én nagyon sokat vitatkozunk és veszekszünk mostanában. Ezért úgy gondoltuk, hogy sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, ha nem élünk egy házban”.

Ezzel megmagyaráztuk a dolgot a kisgyermek értelmi szintjén, aki már tudja, hogy mi a veszekedés. A nagyobb gyermek már világosabban szeretné látni az okokat. Neki is próbáljunk kielégítő választ adni, de semmiképp ne engedjük, hogy bűnbakot keressen. A veszekedés nem szégyen.

Az egyet nem értő szülők sokszor túlságosan nagy problémát csinálnak abból, hogy elrejtsék vitáikat a gyermekeik elől és azt képzelik, hogy a gyermek nem is gyanítja, hogy valami nincs rendben. Kétségtelenül jobb, ha a heves nézeteltérések a gyermekek távollétében zajlanak le, de tévedés lenne azt hinni, hogy a gyermekek nem érzik a családi légkörben szikrázó feszültséget. Ha a gyermek váratlanul belép, jobb, ha a szülők beismerik, hogy veszekedtek, mint ha hirtelen elhallgatnak és szigorúan ráparancsolnak a gyermekre, hogy menjen ki a szobából.

Tisztább helyzetet teremt, ha elismerjük, hogy a veszekedés a mindennapi emberi dolgok közé tartozik, még felnőttek közt is, hogy az emberek néha veszekednek, de azért szerethetik és tisztelhetik egymást, hogy egy veszekedés még nem a világ vége. Meg kell értetni velük, hogy bár a szülők elválnak, a gyermekek továbbra is mindkettőjükhöz fognak tartozni és mindkét szülővel rendszeresen együtt lesznek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk látványos akváriumot viasz-zseléből?

A zselégyertyából nagyon szép, látványos akváriumot készíthetünk. Ehhez a legmegfelelőbb a színtelen zselé, mivel abban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük