Kezdőlap » Karácsony » Hogyan kötődik a fagyöngy a karácsonyhoz?

Hogyan kötődik a fagyöngy a karácsonyhoz?

„Fagyöngy alatt szabad a csók”. Vagy épp kötelező csókolózni? Mindegy, a lényeg, hogy a mondás így tartja. Ha egy férfi és egy nő karácsony idején egy csokor fagyöngy alatt tartózkodik, meg kell csókolniuk egymást. Ez szerencsét hoz majd nekik az elkövetkezendő évben. Másik mendemonda szerint, mely főleg az angolszász területen elterjedt, akik fagyöngy alatt csókolóznak, azoknak a szerelme örökké tart.

Viszont ha egy hölgy elmulasztja ezt, az biztosan nem megy férjhez az újévben. Magyarországon ez a hagyomány nem terjedt el, mi leginkább az amerikai filmekben szembesülünk vele: a karácsonykor levetített filmekben egészen biztos, hogy van egy olyan jelenet, amikor a főhős a fagyöngy alatt csókot lehet álmai asszonyának ajkára. Feljegyzések szerint ez a szokás a 17. század elején jelent meg, de igazán népszerűvé a 19. században vált. Azóta újabb virágkorát éli. Pedig a szokás eredete sokkal korábbra vezethető vissza, még a kelták idejére, vagy még gyakrabban az északi népekhez kötődően egy mítosz kapcsán.
A skandináv mítosz szerint Frigg, a házasság istennőjének, és Oden, minden isten atyjának született egy Loki nevű fia, aki sok bajt kavart, ezért sokan nehezteltek rá. Frigg tudomást is szerzett róla, hogy valaki a fia életére fog törni, ezért cselekedett: minden élőlénnyel, növénnyel, állattal és élettelen tárggyal megígértette, hogy soha nem fogják bántani a fiát. Csak a fagyöngy maradt ki. És így is lett, semmilyen tárgy nem okozott rajta sebet, de mikor egy fagyöngyből készült fegyverrel rontottak rá, belehalt. Frigg könnyet ejtett halott fia miatt, épp a fagyöngy felett, s könnyei fehér bogyókká váltak. Ekkor határozta el, hogy nem engedi, hogy a fagyöngy miatt bárkinek bántódása essen, sőt, a szeretet jelképévé tette. Azt kérte, hogy bárki, ha legközelebb fagyöngyöt lát, a szeretet és megbocsájtás jeleként, és az arra való lehetőség jeleként csókolják meg egymást.
Ez a hagyomány él évszázadok óta, néha megváltozott, de lényegében állandó jelentéstartalommal: a fagyöngy alatt csak jó dolog történhet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük