Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan kötődik az önzetlenség, a szívből adás Szent Miklós nevéhez?

Hogyan kötődik az önzetlenség, a szívből adás Szent Miklós nevéhez?

Sok történet és legenda szól arról a jótevőről, aki minden évben megajándékozza a gyermekeket.

Szent Miklós, aki az i. e 270 –es években élt, Myra városának püspöke volt, méltán volt híres szeretetéről, törődéséről az emberek iránt. Egyháztól kapott vagyonát a város jólétére fordította. Minden este végigsétált a városka utcáit, meghallgatta a járókelők ügyes – bajos dolgait, problémáikra gyógyírt nyújtott.

Kolostora mellett lakott egy elszegényedett nemes ember, három gyermekével. Miklós püspök egy útja alkalmával meghallotta sírásukat: melyik lány menjen rabszolgának, hogy enni tudjanak. Megsajnálta őket és egy zacskó aranyat hagyott az ablakukban. A gyermekek csodának vélték ezt. Ám 1 év múlva újabb zacskónyi aranyat talált a nemes az ablakában. A zajra, amit a „jótevő” csapott, felfigyeltek, de nem látták meg a püspököt, csupán piros köpenyét (Akkoriban a papok téli viselete a piros köpeny volt.) A 3. évben, a hideg miatt az ablakzsaluk zárva voltak, emiatt felmászott a ház oldalában lévő sziklafalra, majd onnan átmászott a háztetőre és a kéménybe dobta az ajándékot, amely a legkisebb száradó zoknijában landolt.

Történetek kaptak szárnyra, hogy a hegyen manó lakik, akit Tél Apónak hívnak, és ő jön le ajándékozni.

Később aztán egy érme miatt, amit egy gazdag nemes ajándékozott a püspöknek, fény derült Miklós kilétére. No meg azért is, mert december 5 –én nevének napja előtti estén, édességet ajándékozott a gyerekeknek, akik őt Ajándékozó Apának (Noel Baba) hívták.

Később aztán a Miklós módosult alakjaként a Mikulás került a köztudatba és terjedt el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük