Kezdőlap » Hobbi » Hogyan kommunikál a törpesün?

Hogyan kommunikál a törpesün?

A törpesün egy igencsak kommunikatív állat, hiszen nem csak a testhelyzetével, és testtartásával, hanem hangok kiadásával is próbálja tudtunkra adni, hogy mit szeretne.
Hogyha a sünink halk, sípoló, esetleg szuszogó hangot ad ki, akkor igyekszik a tudtunkra adni, hogy meg van elégedve, jó neki most épp úgy, ahogy van. Hogyha viszont puffog, vagy tüsszögéshez hasonló hangot hallat, akkor ezzel a nemtetszését szeretné kifejezni. A félelmét pisszegéssel jelzi felénk, és azt is, amikor nem szeretné hogy épp piszkáljuk. Ha épp szeretné a környéket felderíteni, akkor hangosan kezd szimatolni, hogyha pedig azt vesszük észre, hogy a sünink sikít, rikácsol, akkor vagy nagyon dühös, vagy valamije fáj. A különböző csipogó hangokat általában a kis sünik hallatják, az éles csipogást pedig a párzó hím.
A testbeszéd is rendkívül sokat elárul a sünink alkalmi állapotáról, kedvéről, ezért ezt is érdemes megfigyelnünk. Hogyha az állat teljesen összegömbölyödik, akkor fél, valamitől megijedt. Amennyiben a hátán az egész tüskéjét felborzolja, akkor nemcsak hogy fél, de ezzel együtt a nemtetszését is kifejezi, hogyha azonban csak a fején, vagy homlokán állítja fel tüskéit, akkor óvatos, vagy épp bizonytalan valamiben. Hogyha a tüskéi teljesen le vannak simítva, akkor minden rendben van vele, biztonságban érzi magát, és jó kedve van. Amennyiben elkezdi nyalogatni a tüskéit, akkor sincs ok a pánikra, ez csak egy védelmi funkció, amit azért csinál, mert valamilyen idegen szagot érzett.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miről szól a Világ legbrutálisabb gyilkosai című könyv?

A halál gondolata mindig foglalkoztatja az embereket. Mikor halunk meg? Hogyan? Mi lesz a túlvilágon …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük