Kezdőlap » Autó » Hogyan kíméld a turbótöltőt?

Hogyan kíméld a turbótöltőt?

Aki dízel autót vásárol, elsősorban azért teszi, mert sokat utazik és a gazdaságosabb üzemanyag felhasználás miatt úgy érzi ez a gazdaságos megoldás. Ez bizonyos futásteljesítmény esetén feltétlenül igaz, de az utóbbi időkben a dízel autók technikai újításai révén ez a stabilitás és elnyűhetetlenség mítosz úgy tűnik, már a múlté. Ennek egyik oka a turbótöltő.

Ha belegondolunk ez a berendezés többszörös igénybevételnek van kitéve. A magas fordulatszám miatt mechanikai, a kipufogógáz miatt hő és szennyeződés lerakódás okozhat fejfájást az üzemeltetőnek. A különböző fő veszélyforrásokat azonban megfelelően kézben tarthatjuk, ha gondosan járunk el a motor karbantartását illetően.

Ha a motor jár és az olajkeringetés kifogástalanul működik, akkor a magas fordulatszámmal járó kopás elenyésző, mivel a nyomás alatt keringetett jó minőségű olaj biztosítja a turbótöltő forgó alkatrészeinek kenését. Ehhez két dolog szükséges: gyakori olajcsere által a jó minőségű kenőanyag és a turbótöltő kímélése. Ha a motort megállás után azonnal megállítjuk, a turbótöltő járókereke tovább pörög, hisz előtte még terhelés alatt működésben volt és magas fordulatszámon pörgött.

A motor leállításakor a motor kenését biztosító olajszivattyú is megáll és megszűnik az olajnyomás a rendszerben. Ezáltal a turbótöltő is elveszíti a kenését biztosító olajat, s a magas fordulaton pörgő járókerék kenés nélkül kell, hogy megálljon és ez, ha gyakran előfordul, maradandó károsodást, kopást okoz a turbótöltőben. A fentiek miatt tanácsos tehát a megállást követően 5-10 másodpercen át alapjáraton hagyni a motort és csak azután leállítani.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elektromos autó

Napokban beszéltem egy elektromos meghajtású autó –Tesla- tulajdonossal. Többen körbevettük, szemléltük, mintha csodát látnánk. Tulajdonosa …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük