Kezdőlap » Családi élet » Hogyan kezeljük süket gyermeket

Hogyan kezeljük süket gyermeket

A süket gyerek nem tud részt venni a normál osztály munkájában, míg meg nem tanul a többiekkel érintkezni. Ez hosszú, különleges oktatást és gyakorlatot kíván. Olyan helyen,ahol ilyen különleges intézmény létezik, fontos, hogy a gyermekek már 2-3 éves korban megkezdjék a tanulást, amikor képességeik még rugalmasabbak és szívesebben tanulnak.

Azért is előnyös, ha helyben van ilyen iskola, mert akkor otthon maradhat a gyermek, ahol szeretet igényét jobban kielégítik. De ha helyben nincs ilyen intézmény, akkor 4 éves korban akár bennlakásos módon is biztosítani kell a gyermeknek ezt az oktatást. Sokan vitatkoznak azon is, hogy a szájról olvasás és normális beszédkészség elősegítése érdekében megtiltsák-e a süket gyermeknek a süketnéma jelbeszéd használatát.

A szülők természetesen azt szeretnék, ha a gyermekük minél kevésbé különbözne az egészséges emberektől, és ezért a jelbeszéd ellen vannak. Meggondolandó azonban, hogy a szájról olvasás a megértésnek tökéletlen, pontatlan formája, még a legtehetségesebb tanulók részére is. Ugyanazon szájmozgás különböző hangokat takar, úgyhogy nagy a bizonytalansági tényező. Sok gyerek – beleértve a legokosabbakat – soha nem tanul meg jól szájról olvasni, a legszakszerűbb képzés ellenére sem.
A süket gyermekek beszédtanítása kínosan lassú és igen gyakran közel sem kielégítő. Manapság elismert tény, hogy ha megtiltják a gyermeknek a jelbeszéd használatát, a tanulás minden módja lelassul. Megfordítva pedig: a jel- és kézbeszéd használata kiegészíti és elősegíti a szájról olvasás és beszéd elsajátítását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk látványos akváriumot viasz-zseléből?

A zselégyertyából nagyon szép, látványos akváriumot készíthetünk. Ehhez a legmegfelelőbb a színtelen zselé, mivel abban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük