Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kezeljük a stresszt, mielőtt megbetegítene?

Hogyan kezeljük a stresszt, mielőtt megbetegítene?

A túlzott, hosszan tartó stressz az egyik legnagyobb veszélyforrás az egészségünkre. Számtalan bajt okozhat kezdve a kisebb fertőzésektől egészen a krónikus betegségekig. Teljesen nem tudjuk kizárni az életünkből, ezért az a legfontosabb, hogy megtanuljuk helyesen kezelni.
A stressz nélkülözhetetlen része az életünknek, ugyanis ez mindenféle hatás, amely ér bennünket, jó is rossz is. Stressz nélkül nemcsak, hogy unalmas lenne az életünk, de nem lenne energiánk a napi feladataink elvégzéséhez, nem lennénk kreatívak, és nem tudnánk élvezni az életet. ez azt jelentené, hogy semmi nem történik velünk. Akkor kezdődnek a problémák, ha a stressz tartósan fennáll, és az ösztönző erőből bénítóvá válik, mert ez szorongóvá, feszültté tesz bennünket, és a végén ez megbetegít.
A stressznek jól elkülöníthető szakaszai vannak:
1. Riasztja a szervezetet.
2. Ellenállási fázis.
3. kimerülési szakasz.
Az első szakaszban felkészül a test a harcra vagy a menekülésre. Ilyenkor megemelkedik az adrenalin szint, felgyorsul a szívverés, az agy és az izmok több vért kapnak, kitágul a pupilla. Az emésztés és az éhségérzet háttérbe szorulnak, mert ezek a harc és a menekülés szempontjából másodlagos funkciók. Ebben a szakaszban gyengébb az ellenálló képesség.
A második szakaszban a szervezet alkalmazkodik a veszélyhez, az ellenálló képessége fokozódik.
Az utolsó, a kimerülési szakasz csak akkor következik be, ha a stressz hatást nem tudjuk jól kezelni, és tartóssá válik. Ekkor gyengül a szervezet alkalmazkodása, az ellenálló képesség csökken, újra megjelennek a vészreakció tünetei, kimerülünk, elfáradunk. Ettől kezdve a stressz egyértelműen káros hatással van a szervezettre, betegségeket idézhet elő.
Testünk mindig jelzi, ha valami nem működik jól a szervezetünkben, így a túlzott stresszre is figyelmeztet. Tünet lehet a hajhullás, fejfájás (időszakos vagy állandósult), bőrfertőzés, légzési panasz. Emellett komolyabb betegségek is kialakulhatnak a stressz hatására. Ezek közül a leggyakoribbak az emésztőrendszeri panaszok, magas vérnyomás és a légzőszervekre is rossz hatással van. Ezen kívül előfordulhat még pszichés, pszichiátriai probléma, úgy, mint a hangulatzavarok, a depresszió.
Az, hogy mennyire károsítja szervezetünket egy-egy ilyen stressz hatás, az leginkább attól függ, hogy mi magunk hogyan reagálunk erre. A külső hatások kiiktatásán kívül belül is változnunk kell. Segítség lehet: egy baráti találkozó, hobbi, napirend készítése, az, hogy ne vállaljuk túl magunkat, rendszeres kikapcsolódás, legyen időnk magukra és a családunkra is, relaxálás, meditálás.
Ha stresszes időszakban élünk éppen, akkor gyors segítségként alkalmazhatjuk a gyógynövényeket. A legjobb nyugtató hatású az orbáncfű, a citromfű, a macskagyökér és a golgotavirág.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük