Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kezeljük a megfázást?

Hogyan kezeljük a megfázást?

A megfázás, vagy másképpen a nátha a felső légutak leggyakoribb megbetegedése. Elsősorban az orr, a torok vagy a tüdő nyálkahártyáját támadja meg a vírus. Kétszáznál is többféle vírus okozhatja.
Általában enyhe lefolyású, sokkal enyhébb mint az influenza, amit nagyon gyakran összekevernek vele. Nagyon gyakori megbetegedés, és általában az emberek nem is nagyon veszik komolyan. Leggyakrabban cseppfertőzéssel terjed, vagyis tüsszentés, köhögés vagy beszéd formájában kerülnek a kórokozók a levegőbe, de számos esetben kézfogással vagy a használati tárgyak érintésével is.
Ritkán jár szövődménnyel, de ha mégis akkor csak a nagyon fiatal, vagy az egészen idős betegeknél.
Tünetei a köhögés, orrfolyás, torokfájás és láz, amelyek egy hét után megszűnnek. Vannak azonban makacs meghűlések is amik akár 3 hétig is kitartanak.
Magára a meghűlésre nincs gyógymód, de a tünetek nagyon hatékonyan kezelhetőek.
Ha enyhébb lefolyású mindenképpen érdemes házi gyógymódokat kipróbálni.
Elsősorban a fokozott vitamin bevitel, itt is kiemelten a C vitamin a leghatékonyabb. Torokfájásra a forró mézes tea vagy a sós vizes gargalizálás. Pozitív tapasztalatom van a nyáron saját kezűleg begyűjtött és megszárított illatos hársfa teával.
Nagyon fontos ilyenkor a folyadék utánpótlás, főleg ha láz is kíséri a betegséget.
Köhögés csillapítására gyógytea, kamilla, vagy a már említett hársfa tea. A gyógyszertárakban kapható köptető sok esetben segít.
A meghűlés okozta fejfájás csillapítására hatékony a citromfű tea.
Mindenképpen kerülendő azonban az alkohol és a kávé fogyasztása mert folyadék ugyan, de összességében mégis vizet vonnak el a szervezettől.
Amennyiben a házi praktikák nem segítenek, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.
Megelőzésként lehet említeni a réteges, időjárásnak megfelelő öltözködést. A megfelelő testmozgást, szabad levegőn való tartózkodást, sétát, az immunrendszer erősítését, és a fokozott higiéniát, gyakori kézmosás és papír zsebkendő használatát. A legyengült immunrendszer minden esetben rizikófaktornak számít. Ilyenkor télen a szervezetünk kevesebb természetes vitaminhoz és napfényhez jut, lehetőségünkhöz képest pótoljuk ezeket. Ne vitaminkészítményekkel, hanem sok gyümölccsel és zöldséggel valamint változatos étrenddel. Szervezetünk ezt meghálálja és nem csak az emésztésünk lesz rendben, de még védekezőképessége is erősödik. Ha még így sem kerül el bennünket a nátha, akkor biztosak lehetünk benne, hogy rövid ideig fog tartani a betegség és enyhe lefolyású lesz.
Jó egészséget!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélhetünk a szervezet elsavasodásáról?

A savasodás az egész szervezetben jelen van, de elsősorban a magas oxigénszükségletű szerveket fenyegeti (szív, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük