Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kezeljük a körömgombát?

Hogyan kezeljük a körömgombát?

Körömgombáról akkor beszélünk, ha gombás fertőzés (élesztőgombák, penészgombák és más gombák) támadja meg a kéz és láb körmeit vagy a bőrfelületet. Általában a körömágyat fertőzik meg, a nedves meleg helyet szeretik, és emberről emberre fertőzhet (ezért is kell strandokon és uszodákban papucsot hordani).

A fertőzés kockázatának nagyobb a rizikófaktora, ha elmúltunk már 60, cukorbeteg vagy az immunrendszer gyenge, netán benőtt a köröm vagy izzad a láb a cipőben, esetleg meleg, párás helyen dolgozik. Tünetei, hogy a köröm sárga és fehér színű lesz, barázdás és vastaggá válik, a köröm alól fehér morzsalékos anyag szedhető ki, illetve a körömágy fájdalmas és gennyedzik. Kezelése azonnal szükséges, hiszen tovább terjedhet. A kezelés kenőccsel és ecsetelővel történik (vény nélkül is kaphatók), a gyógyulás súlyosságtól függ, ez lehet pár hét, de akár egy év is.

A megelőzése érdekében javasolt a papucs viselete nyilvános fürdőkben, a körömvágó ollót ne osszuk meg senkivel, hordjuk pamut zoknit, ha beizzadtunk, akkor mihamarább cseréljük le, és olyan cipőt vagy szandált vásároljunk, amiben jól szellőzik a lábunk. Lefekvés előtt jól mossuk meg a lábunkat és szárítsuk meg, éjszaka jobb, hogy, ha nem viselünk zoknit, így a lábunk könnyen szellőzhet. Ha betartjuk az utasításokat, akkor nem kell félnünk, hogy kellemetlen és fájdalmas gombás fertőzést kell kezelnünk, figyeljünk oda a kellőképpen a higiéniára és a gyermekeinknek is tanítsuk meg a legfontosabb teendőket az ilyen esetek elkerülése végett.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mellkasi fájdalmak

Ha szorít a mellkasunk, azonnal szívrohamra gyanakszunk. De mi a helyzet akkor, ha nem szorítást …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük