Kezdőlap » Családi élet » Hogyan kezeljük a kistestvér érkezését?

Hogyan kezeljük a kistestvér érkezését?

Amikor kistestvér érkezik a családba, mindenki élete megváltozik egy kicsit. Ilyenkor a nagyobb gyerek kicsit kevesebb figyelmet kap, pedig mindenki igyekszik vele is ugyanannyit foglalkozni. Érdemes már a várandóság idején leülni és beszélgetni a nagyobbal, hogy mi fog változni. Mindig pozitívan beszéljünk a kicsiről, hogy ő is várja, ne érezze úgy hogy ő mellőzve lesz. Mondjuk el neki, hogy mennyi mindenben tud majd segíteni, hogy ő lesz a nagy testvér, aki sok mindent megtanít majd a picinek. Mondjuk el azt is, hogy az elején még nem lehet vele játszani, nem tud beszélni és sokat fog sírni, hogy ne legyen csalódás, ha megérkezik a kis tesó.
Figyeljünk a nagyobb testvérre, hogy milyen reakciói vannak. Próbáljuk megfogalmazni az érzéseit, és értsük meg őt is. Ha elmagyarázzuk, hogy most a kicsivel kell foglalkoznunk, de ha elalszik akkor már ráérünk, meg fogja érteni. Nehéz erre mindig odafigyelni, de ezzel példát is mutatunk, hogy a kommunikáció sok mindenre megoldás.
Ilyenkor sok gyerek visszaesik egy korábbi fejlődési szakaszba, például bepisil, szopja az ujját. A lényeg, hogy ezért ne büntessük, inkább oldjuk a feszültségeket, legyünk türelmesek és ezek a problémák hamar eltűnnek. Ez csak egy reakció az új helyzetre.
Sok esetben az anya foglalkozik a kicsivel, az apa pedig a nagyobbal. Ez jó megoldás, de fontos, hogy a nagyobb is lehessen az anyával, amikor csak ráfigyel. Ha van kedve a nagyobbnak segíteni, akkor vonjuk be a napi feladatokba. Ne erőltessük, csak amíg érdekli. Amikor látogatók érkeznek az újszülötthöz, engedjük hogy a nagyobb testvér vezesse be őket a picihez. Ő mesélhessen a testvéréről, esetleg figyelmeztethetjük a látogatókat, hogy figyeljenek a nagyobbra is. Sokan a kórházból való hazatérésnél ajándékot visznek a nagyobbnak, mintha a kistestvér hozta volna neki. Erről megoszlik a vélemény, viszont ha a nővér vagy bátyus egy jó élménnyel kapcsolja össze a kicsi érkezését, abból rossz nem lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk látványos akváriumot viasz-zseléből?

A zselégyertyából nagyon szép, látványos akváriumot készíthetünk. Ehhez a legmegfelelőbb a színtelen zselé, mivel abban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük