Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan kezeljük a kisbaba sírását?

Hogyan kezeljük a kisbaba sírását?

A kisbaba azért sír, mert így tudja elérni, hogy igényei kielégüljenek. Ez az ő kommunikációs eszköze. A pici ember ugyanolyan lény, mint mi, csak még igen kicsi, ezért vannak másfajta közlési technikái.

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan fejlődjön, szüksége van arra, hogy biztonsággal megkapja amit kér. Érdeklődéssel figyeld pici gyermeked jelzéseit, és – bár ez nagyon nehéz, de fontos – ne veszítsd el a türelmed. Ha idegesen, görcsösen közelítesz a kicsihez, már a látványodtól is visszahőköl, és nem hogy abbahagyná a bőgést, hanem még jobban rákezdi. Végy inkább egy nagy levegőt, fújd ki, és biztosítsd magad arról (magadban, vagy akár hangosan), hogy minden rendben. A türelmes anya ugyanis előbb-utóbb megtalálja gyermeke sírásának okát. Ha ez sikerült, akkor pedig már könnyedén meg tudod nyugtatni. Először is menj oda, és beszélj hozzá! Kérdezd meg tőle, mi a baj.

Ha abbahagyja a sírást, akkor nincs nagy gond, csak társaságra vágyik. Ha hiába beszélsz hozzá, vedd ki lassan a kiságyból – közben beszélj tovább: ha nyugodt hangodat hallja, hamarabb megnyugszik. Énekelhetsz is neki: egy olyan dalt, amit már ismer; énekeld folyamatosan, többször egymás után.Éhes, ha kezét, vagy valami puha játékot a szájába tömködi, ha szopó mozgásokat végez, ha fejét fúrja a mellkasodba, ha tátog.

Fáradt, ha túl sok már az inger, ha felsír, majd abbahagyja, laposakat pislog, feszeng. Fáj valamije, ha remeg vagy megfeszül, ha lábacskáját a mellkasához húzza. Unatkozik, ha a keze ügyében lévő játékot eldobja, és nyűgösködni kezd. Ha visszaadod eldobja. Ilyenkor adj egy másik játékot, ha beválik, akkor valóban csak egy kis változtatásra vágyott.

Ha kizárásos alapon egyik ok sem lehet a fentiek közül, a pelus sincs tele, és nem fázik, nincs melege sem, akkor egyszerűen anyaöl-hiánya van. Ha a sírásnak nem találod az okát, és akkor is sokat sír, ha a kezedben van, vagy az eddigiekhez képest furcsán sír, akkor hívd az orvost, vagy a védőnőt, mert lehet, hogy megbetegedett.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Óvodaválasztás szempontjai

Az óvodaválasztás a legtöbb család számára nagy fejtörést okoz, hiszen általában- ha a gyermek nem …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük