Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan kezeljük gyermekünk hisztijét?

Hogyan kezeljük gyermekünk hisztijét?

Szülőként mindenki szembesülhetett már azzal, amikor gyermeke minden rábeszélés ellenére sír és követelődzik, nem tud rá sem kedvességgel, sem erélyes fellépéssel hatni. Roppant kínos, amikor gyermekünk egy bevásárlóközpont közepén fekszik a földön és hisztizik, úgy érezhetjük elsüllyedünk szégyenünkben, mert valljuk be, ha egy síró gyermeket látunk előbb vonjuk a szülő nevelési módszereit kétségbe, mint arra gondoljunk, hogy épp egy olyan szituáció közepén vagyunk ami gyakorlatilag kezelhetetlen.
A gyerekek én tudatának kialakulása 2-3 éves korra tehető, ezután jelenik meg a dackorszak, amely időszak átvészelésére rengeteg türelemre van szükségünk.
A hisztit legtöbbször a „nem” váltja ki, amikor gyermekünk követelése nem talál meghallgatásra vagy azért, mert nevelési szándékkal mondunk ellent vagy pedig nincs lehetőségünk a kérést teljesíteni. A gyermek nem érti még meg az összefüggéseket, ő csak az elutasítást érzi és mindenáron érvényesíteni akarja az akaratát.
A legtöbb amit tehetünk egy ilyen helyzetben, hogy megvárjuk amíg magától elmúlik a hiszti. Hiába beszélünk ugyanis gyermekünkhöz,nem jut el hozzá amit mondunk. Ezért a fenyegetéssel, erőszakossággal sem érünk célt.
Biztonságba kell őt helyezni, vannak gyerekek akik önmagukban kárt tehetnek ( pl. verik a fejüket a falba ) ezt mindenképpen ki kell védenünk.
Többen tehetetlenségükben engednek a gyermek követelődzésének, ezt is egyénileg bíráljuk el mikor járunk jobban, soha ne a környezetüknek való megfelelés vezéreljen a döntésünkben.
És nyugtasson bennünket az a tudat, hogy a hisztis korszak sem tart örökké!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük