Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kezeljük a gerincferdülést?

Hogyan kezeljük a gerincferdülést?

A gerincferdülés nagyon gyakori betegség, mint a kamaszok és a felnőttek körében. A rossz testtartás következtében ez a koponyacsontot és medencét összekötő 33 csigolyából álló oszlop elgörbülhet és egy S alakot vehet fel, ami komoly hát fájdalommal is járhat. Ez lehet velünk született rendellenesség, de idővel is kialakulhat a rossz testtartás miatt, van még az idiopathiás gerincferdülés, ami a rossz testtartás végett létrejött ferdüléssel ellentétben nem kezelhető csak a helyes tartással. Tünetei: hátfájás, zsibbadás, egy S alakú görbület figyelhető meg hátulnézetből és az egyik váll feljebb helyezkedik el, mint a másik, ez is egy intő jel.

A kezelése lehet gyógytorna, ilyenkor ajánlott az úszás, jóga ( van pont erre a célra kifejlesztett gerincjóga), mert ezek mind szimmetrikusan erősítik a hátat. Súlyosabb esetekben lehetőség van műtéti beavatkozásra is, ilyenre akkor kerül sor, ha már a gerinc annyira deformált, hogy veszélyezteti a szívet és tüdőt is, viszont a műtét nem olyan veszélytelen sok komplikációval járhat. Ezért, ha tudunk, mindenképpen figyeljünk oda a testtartásunkra és a testedzést se hanyagoljuk! Az egész napos gép előtti munka közben is igyekezzünk azért néha nyújtózni, illetve egyenes ülni.

Figyeljünk oda csontjaink erősségére is, fogyasszunk olyan ételeket és vitaminokat, melyek elősegítik a csontjaink megfelelő működését. Gyermekeinknél fokozottabban kell oda figyelni a megfelelő vitamin ellátásnál a fejlődő csontozat miatt, ekkor még igen hajlékonyak, ezért mindenképpen hasznos, ha jár a gyermek még iskola mellett is valami kedvére való edzésre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegségek állhatnak a szokatlanul sűrű hasfájás mögött?

Szinte az a legsűrűbben előforduló fájdalom, amit nagyon sok minden kiválthat, nem minden esetben betegség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük