Kezdőlap » Karrier » Hogyan kezeljük a facebook profilunkat, ha állást keresünk?

Hogyan kezeljük a facebook profilunkat, ha állást keresünk?

Köztudott tény, hogy a munkáltatók, HR-szakemberek megnézik a jelentkezők facebook profilját, igyekeznek a lehető legalaposabban utánanézni az állásokra jelentkezőknek. A lényeg, hogy olyan forrásból, amit nem a jelentkező adott nekik közvetlenül, hiszen az ember igyekszik ilyenkor a lehető legjobb színben feltüntetni magát, a gyengeségeit pedig kifejezetten eltakarni.

Már számos ügyben volt munkajogi, sőt bírósági ügy abból, hogy ez etikus magatartás-e a munkáltató részéről. Az USA-ban több esetben is kimondták már, hogy tiltott az ilyen tevékenység, de ha őszintén megnézzük, ténylegesen eltüntetni a jelenséget nem lehetséges.

A jelenlegi helyzettel legfeljebb annyit lehet elérni, hogy a munkavállalónak nem lesz a szemébe mondva, hogy az a probléma vele, hogy mondjuk minden héten felkerül bulizós fotósorozat az oldalára, vagy hogy megijedtek attól, hogy súlyosan beteg gyereket nevel egyedül. Így még arra sem marad lehetőség, hogy az ember megvédje magát. A problémát meg kell előzni. Az nem megoldás persze, ha semmit sem mutatunk magunkból, abból az elzárkózásra is lehet következtetni, de azért is hátrány lehet, mert más, „leinformálható” hátterű jelentkező már ebben a fázisban szimpatikusabbá vált, mint mi. Természetesen hazudni sem kell, egyszerűen csak folyamatosan élni az adatvédelmi beállításokkal: kontrolláljuk, melyek azok a képek, bejegyzések, megosztások, amik erősíthetik a pozíciónkat, és csak ezeket hagyjuk nyilvánosan hozzáférhetőként.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ki a jó tanár?

Elkezdődött az újabb tanév, és a tömegközlekedési eszközökön már lehet hallani, hogy „milyen hülye ez, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük