Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kezeljük a cukorbetegséget?

Hogyan kezeljük a cukorbetegséget?

A világon leggyakrabban előforduló betegség, minden évben növekszik a diabétesz betegek száma. Az oka, hogy a szervezetben csökken az inzulinhatás és ez miatt egyes sejtek nem képesek szőlőcukrot felvenni a vérből, így aztán nem kaják meg a szükséges tápanyagot. A z éhgyomor vércukorszint 7,0 mmol/l, miután cukorral terheltük a szervezetet, akkor már elérheti a 11, 1 mmol/l vagy magasabbat. Ha alacsony a vércukorszint, akkor éhgyomornál 6,1-6,9 mmol/l értéket mérhetünk vagy alacsonyabbat. Cukorterhelés után mérhetünk 7,8-11,1 mmol/l értéket, viszont ezek az eltérések még nem jelentenek egyértelműen cukorbetegséget. Ilyenkor még megelőzhető a baj, életmódváltással!

A diabétesz típusai: 1-es típusú, autoimmun-reakció következménye és csak inzulinpótlással kezelhető. A 2-es típusú, a hasi zsírszövet elszaporodása okoz. Vércukorszint eltérés se vehető észre, mivel a hasnyálmirigy termeli, mikor az inzulintermelés már nem jön létre, akkor már diabetesről beszélünk.

A vércukorszint mellett jellemző a magas vérnyomás és koleszterinszint és az érelmeszesedés is fokozódik. Ilyenkor csökkenteni kell a magas inzulinrezisztenciát, változtatni kell az életmódon a gyógyszer csak másodlagos. A másodlagos-cukorbetegség kialakulhat alkoholizmus miatt és epeúti kövesség miatt. A kezelés nehéz, mivel a hasnyálmirigy ilyen esetben nagyon károsodik, így az inzulin és a glukagontermelés is csökken. Elsődleges feladat az inzulinpótlás. Van még terhességi cukorbaj, mikor a beteg a terhesség alatt lesz cukorbeteg vagy akkor lett észrevehető nála a betegség. Minden esetben a kezelésnél ajánlott a testmozgás és életmód változtatás, súlyosabb esetekben gyógyszerek és inzulin injekció is szükséges. Ezért szükséges a rendszeres mérés és helyes táplálkozás, na meg a testmozgás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük