Kezdőlap » Családi élet » Hogyan kezeljük a családi konfliktusokat?

Hogyan kezeljük a családi konfliktusokat?

Minden családban előfordulhatnak viták, félreértések, nézetkülönbségek. Ez teljesen normális és az is, hogyha véleményünket kimondjuk és vállaljuk.
Azonban vannak íratlan szabályok, amelyeket jó szem előtt tartani ha megszeretnénk őrizni a családi békét.
Ha együtt élő családban történik veszekedés, tehát nap, mint nap egy fedél alatt töltjük az életünket, mindig törekedjünk a vita mihamarabbi lezárására. Igazságosan ítéljük meg a helyzetet, hallgassuk meg a másik felet, hogy ő is elmondhassa amit gondol. Ha gyermekünkkel történik a vita, mindig kezeljük egyenrangú félként, ne éljünk vissza azzal, hogy mi felnőttek vagyunk és ezáltal hatalmunk van felette. Ez általában akkor szokott előfordulni, ha tehetetlennek érezzük magunkat és ezzel védekezünk.
Ha mi voltunk azok akik hibáztunk, mindig kérjünk bocsánatot ismerjük be tévedésünket, ezzel is erősítjük a szülő- gyermek kapcsolatot, bizalmat.
Ha külön élő felekről van szó ( pl. szülők- nagyszülők ) akkor mindig tegyük meg az első lépést, még akkor is ha nem mi vagyunk azok, akik kirobbantották a konfliktust. Ne feledjük, szüleink felneveltek minket, tiszteletet érdemelnek.
Próbáljuk ne túl indulatosan rávezetni őket arra, hogy miben nem értünk egyet, mert nem kell mindenben egyetértenünk. A generációk közötti különbségek bármikor kiütközhetnek.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy a konfliktusokat minél tovább megbeszélés nélkül hagyjuk, annál jobban elmérgesedhet a helyzet, gyűlnek az apró, ki nem mondott dolgok és egyszer csak kirobban belőlünk. Ez azzal járhat, hogy nem tudunk higgadtan viselkedni az adott szituációban, a problémát nem tudjuk megoldani, mert csak hajtjuk az igazunkat és nem halljuk meg amit a másik fél mond.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit tanít az apuka a kislányának?

Minden apa különleges szerepet játszik a lánya életében. Az apa feladata, hogy megmutassa kislányának, milyen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük