Kezdőlap » Családi élet » Hogyan kezeljük az óvodai konfliktusokat?

Hogyan kezeljük az óvodai konfliktusokat?

Gyermekünk sírva jön haza az óvodából és keservesen panaszkodik, hogy bántották. Ilyenkor persze a szülő is kiakad, sajnálja a gyermekét és azonnal ki akarja deríteni, hogy miért is verték meg az ő egyetlen szeme fényét. Berohan az óvodába és megkeresi a vezető óvónőt, hogy tájékozódjon a történtekről. Közösen megbeszélik a problémát, az érintett gyerekeket is bevonva és megpróbálnak megoldást keresni. Ez lenne a helyes megoldás, de –lássuk be – néha az ember túlfűtött hangulatban előbb cselekszik és csak aztán gondolkodik, pedig veszekedéssel, kiabálással aligha fogunk bármit is megoldani.
Lássunk hát néhány konfliktus helyzetet az óvodai életben.
Minden gyermek más és más. Vannak erősebb egyéniségűek, akik sokkal jobban érvényesülnek a csoportban, mint visszahúzódóbb társaik. Már óvodás korban is előfordul, hogy kiközösítenek gyerekeket például viselkedése miatt, de sajnos a mai világban már az is megesik, hogy öltözéke, kevésbé márkás ruhatára miatt is. Ilyen esetekben azonnal forduljunk az óvónőkhöz, hiszen ez egy nagyon komoly lelki megrázkódtatást okoz a gyermeknek, amit akár a későbbiekben is magával cipel.
Előfordul, hogy nem egy másik szülő, hanem egy másik anyuka a konfliktusforrás. Bármilyen problémánk is van azonban, soha ne kezdjünk el vitázni az óvodások előtt az öltözőben, vagy ne szidjuk az adott szülőt a vacsoraasztalnál. Egyrészt a gyermek megijedhet, másrészt nagyon kellemetlen helyzetbe hozhat másnap mások előtt az asztalnál hallott-és nem mindig pontosan idézett –mondatokkal.
Megtörténhet az is, hogy az óvónővel van konfliktusunk. A legtisztább, ha bármilyen gondunk van, azt minél előbb négyszemközt megbeszéljük. Nem érdemes más szülőknek panaszkodni, hiszen a pletyka még akkor is lebeghet a levegőben, mikor a konfliktus már réges-régen a múlté.
Lehet, hogy csak a gyermekünk jár óvodába, de ezzel akarva akaratlanul a szülő is része lesz egy közösségnek. Az együtt töltött évek alatt a legideálisabb körülmények között is előfordulhatnak konfliktusok, amit azonban felnőtt ember módjára kell megoldani. Az őszinteség, az egyenesség és a kommunikáció pedig elengedhetetlen feltétele egy kapcsolat rendezéséhez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ápoljunk jó kapcsolatot kamasz gyermekünkkel?

Akinek kamasz gyermeke van, bizony találkozhatott már számtalan problémával és az is előfordulhatott, hogy tehetetlennek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük