Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kezeljük a székrekedést?

Hogyan kezeljük a székrekedést?

Szinte az emberek száz százaléka találkozik az élete során a székrekedés kellemetlen tüneteivel, ki többször, ki kevesebbszer. Sokszor már a gyermekek is átesnek rajta, de nem ritka a felnőttek és idősek körében is.

Székrekedésről akkor lehet szó, ha két széklet ürítés között több, mint 48 óra telik el vagy kevesebb, mint heti háromszor ismétlődik meg a folyamat. A székrekedésnél a széklet igen kemény állagú és az ürítés nem gördülékeny, hanem akadozó, erőlködés mutatkozik. Ha a széklet ürítés nem történik meg minden nap, de a széklet állaga normálisnak mondható és nem jár semmilyen fájdalommal, erőlködéssel és rendszeres a folyamat, akkor ez elfogadhatónak minősíthető.

A székrekedés az esetek többségében nem jár semmilyen veszéllyel és életmód váltással gyorsan orvosolható. A megfelelő táplálkozás és a testmozgás jelentősen hozzájárulhat a panaszok enyhítéséhez majd megszüntetéséhez.

A székrekedés tünetei közé tartozik a kemény székleten és a ritka ürítésen túl, hogy a széklet akár bogyó szerű, rendkívül nehezen üríthető és mennyisége igen kevés. Ezekben az esetekben a széklet ürítés után még mindig teltségérzet jelentkezik, a has puffadt és igen kellemetlen érzetet okoz. Ezekben az esetekben az általános közérzet sem kielégítő.

A hosszasan fennálló székrekedéssel mindenféleképpen orvoshoz kell fordulni, aki megállapítja, hogy esetleg valamilyen más betegség áll-e a székrekedés hátterében. Ha nincs más gond enyhébb esetekben házi praktikákkal és a már felsorolt életmód váltással, testmozgással segíthetünk magunkon – vásároljunk a bélműködést serkentő élelmiszereket, igyunk gyógyteákat gondoskodjunk a megfelelő folyadék fogyasztásról, kérjünk segítséget gyógyszerészünktől.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük