Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kezeljük a száraz bőrt?

Hogyan kezeljük a száraz bőrt?

Amennyiben a bőrszárazságot egyéb megbetegedés okozza, például hormonzavar, a kiváltó okot is fontos kezeltetnünk. Egyes bőrbetegségeknél az okokat nem tudjuk megszüntetni, például a neurodermitis vagy a psoriasisos ekcéma esetén. Ezekben az esetekben a száraz bőrt különböző gyulladáscsökkentő, és nedvességmegkötő krémekkel kell kezelnünk. Mindenképpen kérjük orvos, bőrgyógyász tanácsát.
Ha nem betegség váltotta ki a száraz bőrt, hanem például öröklött hajlam miatt alakult ki, nem szükséges orvoshoz fordulnunk, a bőrszárazságot házilag is tudjuk kezelni.
Használjuk kímélőbb hatású, bőrbarát tisztálkodószereket. Mondjuk le az alkoholtartalmú arcvizekről.
A száraz bőrre a legjobb a vízmentes, magas zsírtartalmú testápolókrém, amely A-vitaminnal és E-vitaminnal dúsított.
Zuhanyzás vagy fürdés után ügyeljünk arra, hogy óvatosan szárítsuk a bőrünket – semmiképpen se dörzsöljük szárazra a törölközővel. A zuhanyzás vagy fürdés során kizárólag langyos vizet használjunk, a forró víz tovább szárítja a bőrt. A tisztálkodás után azonnal krémezzük be a bőrünket. Semmiképpen se dörzsöljük a bőrt szivaccsal, vagy különféle fürdőkesztyűkkel. Használjunk speciális szappanokat, melyek nem irritálják a bőrt: ideális választást jelentenek a ph-semleges termékek.
Viseljünk laza öltözetet, hogy a ruhák ne dörzsöljék ki, ne irritálják a bőrt.
A száraz bőr esetében is érvényes, hogy a megelőzés hatásosabb, mint a kezelés! Ajánlott tehát odafigyelnünk bőrünk egészségére akkor is, ha normál bőrtípussal rendelkezünk. Fontos a megfelelő folyadékbevitel és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. Kerüljük a nikotin és az alkohol fogyasztását. Mozogjunk sokat: ez javítja a bőr vérellátását, az izzadság pedig tisztítja a bőrt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ebolá-ról röviden

A nyugat-afrikai Ebola-járványt, 1976-ban fedezték fel, a 2014-es már a 26. kitörés az óta. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük