Kezdőlap » Fitnesz » Hogyan kezeljük a sportsérüléseket?

Hogyan kezeljük a sportsérüléseket?

A sporttevékenység során időnként előfordulhatnak sérülések. A nem megfelelően kivitelezett mozdulatok, vagy a túlzásba vitt edzés rándulásokhoz, húzódásokhoz, túlterhelt ízületekhez vezethetnek, de elképzelhető, hogy az izomláz okoz erős fájdalmat.

A legfontosabb: ha nem tudjuk százszázalékosan kizárni, hogy súlyos sérülésről van szó, mindenképpen forduljunk orvoshoz. A sportolóknak kifejezetten ügyelniük kell arra, hogy a sérüléseiket hatásosan, és megfelelő módon kezeljék – általában házilag, de előfordulhat, hogy orvosi segítségre van szükség.

Ha fájdalmat érzünk, döntést kell hoznunk: hideg, vagy meleg borogatással csillapítsuk a panaszokat? Az alapszabály, hogy a sérüléseket hűtjük, a húzódásokat melegítéssel csillapíthatjuk. Az elmúlt 48 órán belül szerzett, akut sérüléseket ajánlott jegelni: ez segít a duzzanat, és az esetleges gyulladások ellen. A hűtés ezenkívül gátolja a szövetek belső vérzését, melyek később a kékes foltokat okozzák a bőrön. A hideg a fájdalomérzetet is csökkenti. Az akut sérülésekre tehát a hideg borogatás a megoldás.

Ha a sérülés 48 óránál régebbi, a fájdalmakat meleg borogatással csillapíthatjuk. Az akut fájdalom elmúlik, a helyét a feszülés, izomhúzódás veszi át. A meleg borogatás nyugtató, lazító hatással van az izomzatra, ezenkívül kitágítja az ereket, ezzel javítva a sérült terület vérellátását. A régebbi sérüléseket, vagy a húzódásokat tehát meleggel kezeljük.

Fontos, hogy csak a teljes regeneráció után, fokozatosan kezdjük újra az edzéseket, ezzel minimálisra csökkenthetjük a sérülésveszélyt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük