Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan kezeljük a lúdtalpat?

Hogyan kezeljük a lúdtalpat?

A lúdtalp népbetegségnek számít, ami az újszülöttektől kezdve az időseknél is előfordulhat. A legegyszerűbben úgy állapítható meg, ha megnézzük a vizes lábnyomot. Ha a lábnyom teljes, az egész talp érintkezik a talajjal, akkor kialakult a lúdtalp. Szintén jele lehet, ha a hátulról nézve a lábat a sarok befelé dől. Sok módszerrel már meg is előzhetjük a bajt. Rendszeresen járjunk egyenetlen talajon mezítláb. Lakásban hordjunk a harántboltozatot támogató papucsot. Rendszeresen tornáztassuk az ízületeket, erősítsük az izmokat! Pl. befelé fordított lábbal végezzünk álló és járó gyakorlatokat! 3-10 éves kor között érdemes napi fél órát erre szánni, emellett nem árt, ha normális cipőt választunk, ami rendesen tartja a sarkunkat! Ha észrevettük, hogy lúdtalpunk van, ajánlott orvoshoz fordulni, aki megvizsgál, hogy minél előbb kapjunk egy megfelelő lúdtalp betétet!
2 éves kor előtt még magától elmúlhat a lúdtalp, nem tekinthető kórosnak. Ennek ellenére nyugodtan mutassuk meg az orvosnak, ha valami szerintünk nincs rendben a gyermek lábával, hiszen más probléma is lehet. 6-7 éves kor felett gipszminta után vett betéttel korrigálható a lúdtalp. Súlyos esetben lehetőség van a lúdtalpak műtéti korrekciójára implantátum segítségével, de ez nagyon ritka.
Vannak külön lúdtalpra kialakított otthoni gyakorlat is, amiket nyugodtan kipróbálhatunk. Álljunk lábujjhegyre, majd gördítsük a lábunkat a sarkunkra. Feszítsük hátra a lábfejünket, a lábujjakat tartsuk egyenesen. Néhány másodperc után elengedhetjük. Ismételjük 15-20 alkalommal. Kapaszkodjunk a szék támlájába, és álljunk lábujjhegyre. Tartsuk néhány másodpercig. 15-20-szor ismételjük! A gyakorlatok után érdemes nyújtani egyet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük