Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kezeljük a krónikus ízületi gyulladást?

Hogyan kezeljük a krónikus ízületi gyulladást?

A reumatikus ízületi gyulladás önmagában is kellemetlen és fájdalmas betegség, krónikussá válása viszont nemcsak erős fájdalmat okoz, hanem a fájó testrész mozgása is korlátozott.
A krónikussá váló reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz-RA) tulajdonképpen nem egy testrészre korlátozott gyulladás, hanem több gyulladt ízületet foglal magában, amelyek összefüggnek egymással, és az állandó gyulladás végső soron a szövetek károsodásához vezethet.
A betegséget nem egyértelmű kezdeti tünetek jellemzik, kezdődhet lappangva, apró dolgokkal, mint egy időszakos merevség, később az ízületek gyakori duzzanatával, ínhüvely fájdalommal. De kezdődhet heves reakciókkal is, mint például erős fájdalom, esetleg láz, különböző ízületek gyulladásával, mint boka, vállak, kézfej, vagy lábfej. Néha a betegség a gerincoszlopot is megtámadja. A betegség mozgáskorlátozottsággal is járhat, például : ha a kézfej gyullad be, akkor a finom-mozdulatok nehézkesek, vagy egyáltalán nem mennek, a beteg segítségre szorul önmaga ellátásában is.
Kezelésük történhet:
• Nem – szteroid gyulladáscsökkentőkkel, a gyomor-és bélnyálkahártya kímélése érdekében COX2 típusú gátlókkal.
• Szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők: a nem – szteroid, és szteroid alapú gyulladáscsökkentők szedése egy idő után kikezdik a szervezetet, gyomor-és bélbetegségeket okoznak, csontritkulás alakulhat ki, ezért az injekciós befecskendezés a gyulladt ízületbe jó hatást válhat ki. Ám ez a kezelés is idővel káros hatásokat okozhat.
• Bázisterápiás szerek: Ezek lassan, de annál biztosabban fejtik ki hatásukat, emellett a szteroid hatású gyógyszerek mellékhatását is képesek csökkenteni. Ezeket a gyógyszereket lehet kombinálva is szedni más gyulladáscsökkentőkkel, vagy fájdalomcsillapítókkal is.
• Biológiai terápiás szerek: az immunrendszer az RA-nál tisztázatlan okokból a saját sejtjei ellen fordul, ezáltal nem képes a gyulladást okozó citokinek(fehérjék) támadását visszaverni. Ezek a „hibás immunsejtek a B sejtek vagy a T sejtek. Olyan ellenanyagot (fehérjét) alkalmaznak ebben az esetben, amely az immunrendszer B vagy T sejtjeit blokkolja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fejfájás tipusai és okai

A fejünk sok mindentől fájhat, és több fajta lehet. Típusok szerint megkülönböztetünk: migrén, tenziós,cluster, sinus …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük