Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kezeljük a három napos lázat?

Hogyan kezeljük a három napos lázat?

A roseola infantum egy nagyon gyakori gyermekbetegség. A 6 hónap és 3 év közötti gyermekek között jelenik meg. Egy herpesz vírus váltja ki. A megtévesztő tünetek miatt a legtöbb gyermek szinte észrevétlenül esik át rajta.
Nem igényel orvosi felügyeletet, kezelése során igazából csak a lázcsillapítása, lázgörcs megelőzése szükséges. Mivel vírusos fertőzés, az antibiotikum nem alkalmas a gyógyítására.

A betegség első tünete az általában 3 napig tartó láz. Amennyiben a gyermek jól viseli, ne kezdjük azonnal gyógyszerrel a lázcsillapítást. Hűtőfürdő, hűtőborogatás megfelelő alkalmazása csökkentheti a testhőt. A láz után pedig megjelenhetnek a rózsaszínes, foltos kiütések. A kiütések először a törzsön jelentkeznek, nem viszketnek, gyorsan elmúlnak. Nem mindig jelentkezik!
A betegséget kísérhetik még légúti tünetek. A beteg hangulatára egyén függő mennyire hat ki. Általában a láz alatt kissé bágyadtabbak, míg a kiütéses szakaszban türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek.
Cseppfertőzéssel terjed, tüsszentéssel, köhintéssel adhatják át egymásnak a kicsik, illetve felnőttől is elkaphatják.

Láz alatt fokozottan figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, mert kiszáradhat a szervezet. Víz helyett nyugodtan kínálhatjuk langyos teával.
Szövődmények fellépése nagyon ritkán fordul elő.
Amennyiben 3-4 nap után nem szűnik a láz, orvoshoz kell fordulni, ha eddig nem tettük.
Megelőzni biztosan nem lehet, a vírusos megbetegedések esélyét csökkenti az általános higiénia alkalmazása, az egészséges étkezés.
Ezen a betegségen egyszer esik át az ember.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük