Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kezeljük a fejfájást?

Hogyan kezeljük a fejfájást?

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz, mindenki életében legalább egyszer átesik rajta, de az emberek többsége nap, mint nap szenved tőle. Ahhoz, hogy kezelni tudjuk a fejfájást, a típusait is ismernünk kell. Ha nem ismerjük fel a fejfájás típusát és a mindennapjainkat nagymértékben befolyásolja a fájdalom, célszerű orvoshoz fordulni vele. Mielőtt ezt tesszük érdemes fejfájás-naplót vezetni, ugyanis ebből az orvosok könnyebben kiszűrhetik a fejfájás típusát és okait. Ebben a naplóban rendszeresen, legalább egy hónapig mindennap fel kell jegyezni a fejfájás időpontját, gyakoriságát, erősségét és a legvalószínűbb kiváltó okokat.
Fejfájás típusai:
Migrén: nagyon erős lüktető fájdalommal jár. Általában a fej egyik oldalán jelentkezik rohamok formájában. A fájdalom pár óráig, vagy napokig is eltarthat. Nőknél gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. Nincs korhoz kötve.
Tenziós fejfájás: migrénnél sokkal gyakoribb, a fejfájások leggyakoribb típusa. Enyhe vagy mérsékelt fájdalmakkal jár, a fej mindkét oldalán. Leggyakrabban 20-50 éves kor között jelentkezik.
Cluster fejfájás: rohamokban jelentkezik és igen heves fájdalmakkal jár. A fájdalom szem, homlok és halánték tájon alakul ki. Előfordulása gyakoribb a férfiaknál, mint nőknél. Főleg 20-40 éves kor között fordul elő.

A fejfájás jelentkezésének leggyakoribb okai: stressz, helytelen táplálkozás,rendszertelen alvás, mozgáshiány, fáradtság, kimerültség, zaj, fény, időjárás változás, magas vérnyomás, hormonális változás.

Fejfájás kezelése:
A fej enyhe masszírozás, több folyadékbevitel, friss levegő, séta, rendszeres testmozgás, alvás, kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb élet, ha pedig nem segítenek a természetes módok a gyógyszerszedés segít.
Ha valaki folyamatosan szed fájdalomcsillapítókat, figyeljen oda, mert a gyógyszerek gyakori szedése károsíthatják a gyomrot és a bélnyálkahártyát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Káliumhiány

Hogyan jön létre a káliumhiány a szervezetünkben? A kálium egy fontos ásványi anyag, mely a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük