Kezdőlap » Családi élet » Hogyan kezeljük a dadogós gyermekünket ?

Hogyan kezeljük a dadogós gyermekünket ?

A szülők különösen akkor aggódnak, ha ők maguk vagy valamelyik rokonuk egész életén át dadogással küszködött. Ilyenkor sincs ok aggodalomra. Tíz közül kilenc gyermek, aki két- és hároméves kor között kezdett el dadogni, néhány hónap alatt kinövi. Két és fél éves kor előtt ne is próbáljuk a gyermek beszédét kijavítani vagy beszédjavító gyakorlatra gondolni. Inkább próbáljuk meg kideríteni, hogy mitől lehet a gyermek ideges.

Ha a szülőtől való elszakadás okozhatta, kerüljük azt el néhány hónapig. Ha úgy találjuk, hogy túl sokat beszélünk hozzá vagy őt próbáljuk túlságosan beszéltetni, akkor hagyjuk békén egy ideig. Olyan játékokat játszunk vele, ahol inkább cselekedni kell, mint beszélni. Legyen lehetősége arra, hogy olyan gyerekekkel játsszon, akikkel jól megértik egymást. Legyen elég játéka a lakásban és a szabadban, úgyhogy ő maga találhasson ki új játékokat, felnőttek irányítása nélkül!

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne játszunk vele, de ha vele vagyunk, legyünk nyugodtak és hagyjuk, hogy ő irányítsa a játékot. Ha beszél hozzánk, figyeljünk oda, mert figyelmetlenségünk idegesíti őt. Ha féltékenység bántja, nézzük meg, tudunk-e valamit tenni ellene. A dadogás legtöbbször összesen néhány hónapig tart. Ne várjuk, hogy rögtön elmúljon, elégedjünk meg a fokozatos eredménnyel. Ha nem tudunk rájönni, mi lehet a baj, beszéljük meg a dolgot orvossal. Egyes iskolákban külön beszédjavító csoportok vannak, és léteznek beszéd javító intézetek, ahol a gyermekek különleges beszédoktatásban részesülnek. Ez sokszor hasznos, de nem mindig.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan „ne” menjen randevúra.

Az emberek többsége elhagyja magát, nem sokat törődik önmagával, inkább a munkába éli ki minden …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük