Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kezelhető a rákbetegség őssejtbeültetéssel?

Hogyan kezelhető a rákbetegség őssejtbeültetéssel?

A rákos megbetegedések kezelése többféle módon történhet, de általános kezelési mód a kemoterápia és a sugárkezelés. Hogy a legkevesebb károsodást okozzák a kezelésekkel, a csontvelőből kinyerik az őssejteket, hogy ezt majd a kezelés lefolyása után, újra visszaültessék, és a csontvelőt helyes működésbe hozzák.

• Autológ őssejtbeültetés: az őssejtek megtalálhatóak a perifériás vérben, a csontvelőben, melyek képesek átalakulni más sejtekké, mint vörösvértest, vérlemezke vagy fehérvérsejt. Kemoterápiás kezelés és sugárkezelésnél a sejt károsodása elkerülés végett a csontvelőből leveszik a csontvelősejteket, hogy a kezeléssel járó mellékhatásoktól megvédjék. Az elsődleges mód : a perifériás vérből kinyerik az őssejteket, bizonyos gyógyszer hatására a csontvelőből távoznak az őssejtek, elvezetik a vért, és ezeket egy aferézis-készülékben összegyűjtve,kinyerik az őssejteket. Amennyiben ez az eljárás nem elég sikeres, akkor egy speciális fecskendővel a csípőcsontból szívják le az őssejteket, majd ezeket lefagyasszák. A rákkezelések végeztével egy centrális kanülön keresztül visszajuttatják, a felengedett őssejteket a testbe. Mivel a kezelések legyengítik a szervezetet, az immunrendszert, ezért az első két hétben külön is kapnak vért a betegek. Ez alatt az idő alatt a csontvelő újra normális működésbe kezd, újra állítja elő a vérsejteket, és csontvelőt.

• Allogén őssejtbeültetés: ebben az eljárásban egészséges donortól (testvér, szülő,csontvelő-adatbank) kapott sejteket juttatnak a beteg szervezetébe. Műtétet nem igénylő aferizis-készülékkel veszik le a vérből az őssejteket. A kezelést követően szintén centrális kanülön keresztül juttatják a betegbe az egészséges őssejteket, majd a csontvelőben 2-3 hét múlva egészséges működés áll fel.

Host versus graft: a szervezet nem ismeri fel, idegenként kezeli a donor sejtjeit. Ezt megelőzendő, a beültetést követően pár hónapig gyógyszert adnak a betegnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük