Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kezelhetjük parlagfű-allergiánkat?

Hogyan kezelhetjük parlagfű-allergiánkat?

Hazánkban az 1900-as évek elején ütötte fel fejét a parlagfű, amerikai gabonaszállítmányokkal együtt érkezett, igénytelensége és agresszív terjedése miatt egyre nagyobb területeket hódított meg. Ezzel egyenes arányban nő az allergiások száma, napjainkban már közel két millióan szenvednek virágporától.
Az utóbbi években kialakult egy csoport, mely a parlagfű védelmére kelt. Gyógyhatást tulajdonítanak ennek a növénynek. Tablettaként is forgalmazzák, lekvárt készítenek belőle, magjából olajat sajtolnak. Tudományos kutatások azonban nem igazolták gyógyhatását.
Allergológus szakember szerint, aki nem allergiás a parlagfű pollenjére, az fogyaszthatja nyugodtan, de azt senkinek sem ajánlja, hogy a parlagfű-allergiáját magával a növénnyel próbálja kúrálni. A szakember szerint az allergiát kezelni kell. Ennek egyik módja a növény irtása, másik pedig orvosi kezelése. Ma már hatékony, mellékhatásokat nem okozó (vagy alig okozó) készítmények állnak rendelkezésre, illetve tartós tünetmentességet jelenthet az immunterápia alkalmazása. Ez a módszer százéves múltra tekint vissza, és konkrétan azt jelenti, hogy nagy adag allergént juttatnak a beteg szervezetébe, így az immunrendszer más úton aktiválódik, és a korábban a tünetek kiváltásában szerepet játszó ellenanyagok nem termelődnek.

A terápia segítségével az allergiás beteg immunrendszere megtanulja elviselni a kiváltó allergén jelenlétét, és az immunreakció lefolyásának megváltoztatásával részben megakadályozza, hogy újabb dolgokra váljon allergiássá az ember. Vizsgálatokkal alátámasztott, hogy a kezelés jelentős mértékben csökkenti az allergiás asztma kialakulását is. A kezelés időtartama 3-5 év, de ezután 10-12 év tünetmentes időszak várható. A panaszok (könnyezés, orrfolyás, szemviszketés, köhögés) már az első évben nagymértékben enyhülnek.
Egy másik lehetőség a parlagfű-allergia kezelésére a természetgyógyászati módszer. Mindenképpen érdemes a bélflórát regenerálni, illetve karban tartani a megfelelő pre- és probiotikumokkal. Az allergiás időszak előtt pár héttel, illetve az időszak alatt hasznos csökkenteni a fehérje bevitelt, és érdemes fokozni a gyümölcs- és zöldségfogyasztást. Természetesen ez alól kivételek a keresztallergiát kiváltóak (dinnye, őszibarack, nektarin, banán, tök, uborka, cukkini, paradicsom, napraforgómag). Segítséget nyújthat még az akupunktúrás kezelés, és hasznos módszer lehet a homeopátia is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A túl sok alvás is beteggé tehet

A megfelelő mennyiségű alvás épp olyan fontos egészségünk szempontjából, mint az egészséges táplálkozás, és a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük