Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kezelhetjük az allergiát?

Hogyan kezelhetjük az allergiát?

Az allergia egy olyan betegség, mely tulajdonképpen nem gyógyítható, de kezelhető, és előfordulhat, hogy hatásos kezelést követően a beteg előbb-utóbb kinövi. Azért nem gyógyítható, mert az immunrendszer hibás működése miatt alakul ki, azonban háromféle kezelés is van, mellyel akár teljesen meg is szüntethetjük a tüneteit.
Az első kezelés típus, mely talán mindenkinek azonnal eszébe jut az, hogy elkerüljük azt, hogy kontaktusba kerüljünk az allergénnel, vagyis azzal a dologgal, mely kiváltja a tüneteinket. Ez persze egyszerűen hangzik elméletben, azonban közel sem ilyen egyszerű a megvalósítása a gyakorlatban, hiszen például a pollenallergiások az egész tavaszt, nyarat a szobában ülve sem tudnák elkerülni, hogy bejusson a szervezetükbe a friss, pollenekkel teli levegő. Ráadásul több helyen megtalálhatóak az allergének, mint gondolnánk, tehát egyértelmű, hogy ennél hatékonyabb megoldásra van szükség, mely a második kezelési típus, vagyis a gyógyszeres kezelés.
Napjainkban már kifejlesztettek olyan gyógyszereket az allergia kezelésére, melyek minimális mellékhatással rendelkeznek, és nemcsak hogy elnyomják a tünetek nagy részét, de mellettük ugyanúgy élhetjük zavartalanul az életünket, ahogy szoktuk. Ezek az antihisztaminok legtöbbször nem a tüneteket kezelik, hanem megakadályozzák azok kialakulását. Persze még az általánosan az allergiára szedett gyógyszer mellett esetleg szükség lehet kiegészítő szerekre, mint például orrsprayre, szemcseppre.
Végül pedig a harmadik módszer az immunterápia, mely során az immunrendszert próbálják úgy átalakítani, hogy többé ne adjon allergiás reakciót az adott allergénre. Mivel ez a folyamat rendkívül időigényes, és egyszerre csak egy típusú allergénnel szemben alkalmazható, ezért nem gyakran használják.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük